Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 13-14/2 2019. Varning för marknadshyror! KD och SL vill kunna skjuta graffitimålare.

Världen: Den amerikanska senatorn Elizabeth Warren inledde i helgen sin presidentvalskampanj inför nästa år och gav på söndagen några kängor till Donald Trump. – 2020 kanske Trump inte längre är president. Faktum är att han kanske inte ens är en fri person, säger hon enligt nyhetsbyrån AP.

Sverige: Svenskt Näringsliv vill ha marknadshyror. Enligt en undersökning från Hyresrättsföreningen skulle det leda till en chockhöjning av hyrorna. I många fall kommer det leda till fördubblad hyra för hyresgästerna (Aktuellt Fokus). Det vore en katastrof för alla hyresgäster med normala eller lägre inkomster och skulle sannolikt leda till ett massivt utbrott av hemlöshet och uteliggande. Kapitalismen tar som bekant inga som helst mänskliga hänsyn så dessa planer måste stoppas med alla medel. Bostadsbristen ska åtgärdas med byggandet av billiga hyresrätter och inget annat, vilket är fullt möjligt. Hyresgäster kunde gå ihop om en gemensam reparationsfond och slippa hyror helt och hållet. https://aktuelltfokus.se/chockhojda-hyror-svenskt-naringslivs-svar-pa-bostadsbristen/

Sverige: Graffiti, gatukonst och spraykonst är sedan 2014 socialt accepterade i Sverige. Men SL betalar frivilligt ett antal miljoner kronor för (onödig) sanering. Nu vill KD i Stockholm göra om SL:s depåer till skyddsobjekt. ”Då har man rätt att placera ut skyddsvakter som får utöva dödligt våld”, säger ”säkerhetsexperten” Pierre Gudmundson. Det skulle bli något billigare för SL, men att deras depåer kvalificerar som skyddsobjekt och därmed får lov att skjuta ihjäl graffitimålare är knappast troligt, särskilt som tågmålningar inte påverkar tågens körfunktioner. Sanering är en onödig utgift då de flesta passagerare numera uppskattar målningarna.

Sverige: De 200 mest betalda ur makteliten tjänar i snitt nästan 20 industriarbetarlöner (LO).


Malmö/Lund: I fjol sökte 3 819 personer i Sverige sjukvård efter att ha blivit bitna eller angripna av en hund, rapporterar SVT Nyheter Småland, som tagit del av statistik från Socialstyrelsen (svt). Hundar ska hållas kopplade men många ägare struntar i det.

Konsten: Konsthistorikern Lena Liepe
tilldelas Vitterhetsakademiens största pris – 1,5 miljoner kronor – för ”banbrytande och djuplodande studier av den nordiska medeltidskonsten”. Ber att få gratulera en gammal studiekamrat!

maria1
Maria med skyddsmantel. Medeltida träskulptur.

***
Citatet: ”Det kapitalistiska samhällets kaotiska ekonomi är enligt min åsikt roten till allt ont vi ser omkring oss”. — Albert Einstein, (1879-1905) fysiker, filosof i Monthly Review, No 1, May 1949.

***

Övrigt: Stöd hamnarbetarna! Swish: 1231321959  Bankgiro: 177-9750.
IBAN: SE74 8000 0842 0234 3980 0271  BIC: SWEDSESS

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: