Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 5-6/2 2019. SL bär ansvar för ordningsvakternas våld. Elin Ersson och Greta Thunberg.

Världen: Venezuelas sittande president Nicolás Maduro avvisar europeiska påtryckningar om att utlysa ett nyval. Maduro sade i en spansk tv-intervju på söndagen att han inte kommer ge vika för påtryckningar från dem som vill se honom avgå efter att oppositionsledaren och nyliberalen Juan Guaidó utropat sig själv till president och att flera länder, däribland USA, stödjer Guaidó som landets ledare (svt). Det handlar om ett försök  till statskupp och inget annat och avsikten är att privatisera Venezuelas olja i utländska händer. Att Margot Wallström ställer upp på detta är obegripligt.

Sverige: ”SL bär ansvar för ordningsvakternas våld. De senaste dygnen har vi tagit del av fruktansvärda bilder och vittnesmål som visar hur ordningsvakter i tunnelbanan attackerar en gravid, afrosvensk kvinna och hennes femåriga dotter i samband med en biljettkontroll. För bara någon månad sedan angreps poesifestivalbesökare i Rinkebys tunnelbana av ordningsvakter och polis och nyligen utsattes en kvinna för våld av ordningsvakter på Östermalmstorgs tunnelbanestation”, skriver Planka.nu. Snabbutbildade ”ordningsvakter” ska inte leka polis och behovet av polis finns bara för klassamhällets fortbestånd med dess inbyggda kriminalitet. https://gatorna.info/threads/sl-bar-ansvar-for-ordningsvakternas-vald-1999/

Sverige: NMRs försök att parasitera på Gula Västarna-rörelsen i Stockholm slutade i kaos och fiasko, skriver Aktuellt Fokus. https://aktuelltfokus.se/nmr-nazister-forsokte-attackera-meningsmotstandare-under-demonstration-for-yttrandefrihet/

Sverige: Fjorton dagars fängelse. Det yrkade åklagare James von Reis för aktivisten Elin Ersson som hindrade ett plan från att lyfta för att stoppa utvisningen av en man till Afghanistan. Det framkom när rättegången mot henne avslutades i Göteborgs tingsrätt på måndag eftermiddag.

Elin Ersson å sin sida menade att hennes handling inte var olaglig. – Jag väntade på besked från planets befälhavare och när jag fick det så lydde jag, sa hon i rätten. Dom meddelas om 14 dagar (AB). Elin Ersson är hjältemodig och bör belönas, inte straffas. Att kasta människorättsaktivister i fängelse trodde vi bara förekom i diktaturer.

Malmö/Lund: Chiles historia behandlas för försiktigt på Lunds konsthall, skriver Linda Fagerström i SDS. Dan Jönsson i DN menar att utställningen är för fragmentiserad men också att filmmaterialet är en kulturgärning. Själv tycker jag det är bra att den chilenska diasporan i Lund får komma till tals och att Amalia Alvarez är en ypperlig konstnär.

Konsten: Greta Thunberg. Beundransvärd klimataktivist. Peppa henne på Facebook!


greta

https://www.facebook.com/gretathunbergsweden/

***

Citatet: ”Fossilkraftsbaserad kapitalism är ett zombiesystem, glupskt men sterilt.” – Roy Scranton.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: