Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 31/1-1/2 2019. Vår i luften.

Fast det bara är slutet på januari är det vår i luften, och fåglarna håller konferens i Lundagårds kronor med ett oväsen som nästan påminner om regeringsbildningen.

Världen: Forskaren Arthur Ashkin har uppfunnit
en betydligt billigare variant av koncentrerad solenergi och israeliska forskare säger sig ha löst gåtan om cancerbekämpning genom att överlista cancercellens förmåga att mutera (Anarchimedia).

Världen: ”Ska vi låta USA diktera vilka regeringar och presidenter som är legitima? Man kan vara kritisk till Maduro och för demokrati i Venezuela utan att acceptera att Donald Trump får dubba presidenter och bestämma vilka regeringar som är legitima” (Flamman).

Sverige: En varg I Tierp hade nerlagt ett rådjur och börjat stilla sin hunger, ett naturligt beteende, när polisen dök upp och sköt den, av allt att döma helt i onödan. Det irrationella varghatet i kombination med skjutglada poliser är ingen vacker bild. Vargen i naturen var här före människorna och den gör betydligt mindre skada än vad vi gör.

Malmö/Lund: Smålands nations tidning Dackekuriiren har kommit med sitt första nummer 1/2019, i pappersformat och delvis på engelska.  Mycket glädjande. Men på bloggen syns ingenting och mina beställda texter lyser fortfarande med sin frånvaro. Men jag är ändå glad att tidningen återuppstått efter en paus på minst ett decennium.

Malmö/Lund: Nu har elsparkcyklarna kommit till Lund. Som tredje stad i Sverige har ett amerikanskt företag placerat ut 100 elsparkcyklar här (SDS). Jag föredrar att gå och det kan ingen tjäna pengar på (jag har inte plastskor utan riktiga handgjorda skor, billiga, som håller livet ut). Cykel går däremot inte att ha i Lund, den försvinner på en sekund.

Konsten: Seen. Han har kallats ”King of the Kings” inom graffiti och har målat sedan han var 11 år; i stort sett hela livet alltså och med en oslagbar produktivitet.  Uppväxt vid yarden i Bronx och den säkraste av alla målare. Se filmen Style Wars om du inte redan gjort det!


big-walls-featuring-cope2-nosm-and-how-2009.jpg!large

Courtesy Seen: Big Walls with Cope2, Nosm and How, 2009.

***

Citatet: ”Jag skulle känna mig tryggare på ett kafferep med alla intagna på Kumla och Hall än jag gör om jag tvingas stå i samma snabbmatskö som två snutar.” — Quetzala Blanco, krönikör.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 30 januari, 2019 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: