Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 24-25/1 2019. Nytt anarkistiskt nätverk.

Världen: Donald Trump erkänner oppositionsledaren Juan Guaido som Venezuelas president – genom en olaglig kupp. Samtidigt meddelar nu den sittande laglige presidenten i landet, Nicolás Maduro, att han bryter landets diplomatiska relationer med USA – som ett svar på Trumps besked. Maduro ger amerikanska diplomater 72 timmar på sig att lämna landet (Expr.)

Världen: Droppar av odödlighetsnektar spilldes på fyra platser i Indien, enligt legenden. Nu väntas uppemot 150 miljoner människor försöka få del av denna gudomlighet, genom renande bad i bland annat floden Ganges. En av världens största religiösa högtider, hinduiska kumbh mela, har inletts (svt). Jag har själv doppat mig i Ganges och kan intyga att det stämmer; det är något magiskt med Ganges vatten.

Sverige: Visste du att det dör betydligt fler människor i arbetsplatsolyckor än i dödsskjutningar? Samtidigt som massmedia förstorar problematiken med dödsskjutningar uppmärksammas inte arbetsplatsolyckor med dödliga utfall. Detta trots att arbetare löper mycket större risk att dö på jobbet jämfört med dödsskjutningar. Förra året miste 44 människor livet på grund av olyckor på jobbet jämfört med 37 dödsskjutningar totalt i Sverige.

Dödstalen i arbetsplatsolyckor för 2018 har redan passerat förra årets siffra (46 hittills) vilket markerar en stadig ökning i antalet döda på jobbet från 2015 till idag. Från 2012 till 2018 har 317 människor mist livet i arbetsplatsolyckor, att jämföra med 131 döda i dödsskjutningar under samma period. Särskilt drabbade är arbetare inom industri-, bygg-, el- och transportsektorn (Riktpunkt).

Sverige: Från och med idag påbörjar Svenska Hamnarbetarförbundet en serie strejker som ett led i sin kamp för kollektivavtal. De börjar i Malmö och Helsingborg (där Hamnarbetarförbundet organiserar 70% av de anställda) och når Göteborg på söndag (där motsvarande siffra är 85%). – Framåt kamrater.

Malmö/Lund: Inget stöd åt Erdogan!
Malmö 28/1: https://www.facebook.com/events/553993678402847/

Anarkistiskt Nätverk Malmö:  https://gatorna.info/threads/nu-skapar-vi-anarkistiskt-natverk-malmo-lets-creat-1964/

Konsten: Latuff.


latufferdogan***

Citatet: ”Vi vill beröva kapitalägarna deras makt, som de utövar just i kraft av sitt ägande. All erfarenhet visar att det inte räcker med inflytande och kontroll. Ägandet spelar en avgörande roll. Jag vill hänvisa till Marx och Wigforss: vi kan i grunden inte förändra samhället utan att också ändra på ägandet”. — Rudolf Meidner (s) om Löntagarfonderna.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: