Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 23-24/1 (2) 2019. Allt stöd åt Svenska Hamnarbetarförbundet! Røde Mor ställer ut på Louisiana.

Världen: Antalet högerextrema mord i USA ökade under 2018 med 35 procent jämfört med 2017. Den högerextrema miljön stod för 78 procent av alla mord kopplade till extremistmiljöer. Radikala islamister stod för två procent (Expo).

Världen: Mer än 130 år efter deras tillkomst vid ingången till universitetet i Notre Dames huvudbyggnad, kommer väggmålningar som illustrerar Christopher Columbus liv snart att täckas över. För många var de 12 väggmålningarna ”blinda för de katastrofala följderna av Columbus resa”, säger universitetspresidenten John Jenkins” (CNN).

Sverige: Tidigt i morse var strejken och lockouten ett faktum i flera hamnar runt om i Sverige. Facket vill nu mötas i nya förhandlingar, men då vill arbetsgivarna att strejken avbryts. Redan vid sjutiden i morse var strejken igång och arbetsgivarna svarade med lockout – att stänga berörda arbetare ute från arbetsplatserna. Facket beräknar att ungefär 1 000 av deras medlemmar berörs (svt).

I grund och botten handlar Hamnkonflikten om arbetarnas rätt att föra sin egen talan gentemot arbetsköparen. Konflikten berör därför alla löntagare i Sverige (Aktuellt Fokus). Allt stöd åt Svenska Hamnarbetarförbundet!

Malmö/Lund: Lunds universitet bedriver klimatforskning som pekar på att vi kraftigt måste reducera vår miljöpåverkan för att rädda klimatet. Studenter anser att universitet inte lever som det lär, och arrangerar nu ett upprop för att mana till förändring. Klimatstudenterna är en rörelse som grundades i november 2018 i Uppsala. Rörelsen blev till en studentförening med medlemmar också i Göteborg, Stockholm och Lund. Klimatuppropet listar konkreta åtgärder universitetet kan ta för att minska sina utsläpp, och är ett samarbete mellan Hållbart universitet och Fossil free Lund (Lundagård).

Konsten: Dea Trier Mørch. Medlem i danska socialistiska och feministiska konstnärskollektivet Røde Mor som nu ställer ut på Louisiana. Nedan ett linoleumsnitt med ett av de ledande motiven: födelsen. Røde Mor sysslade också med rockmusik, teater och skrivande.


dea

Courtesy Dea Trier Mørch.

***

Citatet: ”Om du tänder ljuset för andra, så kommer det också att lysa upp din egen stig.”
– Buddha.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: