Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 21-22/1 (2) 2019. Röster om läget.

Världen: Ny rapport: Så mycket rikare blev miljardärerna 2018. Världens allra rikaste blir allt rikare. Världens 2 000 dollarmiljardärer tjänade förra året 23 miljarder kronor om dagen – samtidigt som de fattiga blir fattigare. Det framgår av hjälporganisationen Oxfams årliga rapport som gavs ut under måndagen (svt). I Sverige tillkommer den nyliberala klasspolitik som vidgar klyftorna ännu mer här. Kvinnor drabbas hårdast.

Sverige: Ygeman (s) – som är tillbaka – får frågan ”Finns det en gräns för hur längt (s) kan gå åt höger?” och svarar: ”Ja, den går väl ungefär här.” Inte så hoppingivande precis. Byt ut politiken men behåll makten verkar vara s-receptet.

Malmö/Lund: Snart lanseras en nyhet på snabbmatsjätten McDonald’s då man börjar med veganskt alternativ för barn. Det är nämligen barnmenyn Happy Meal som den 22 januari kommer att börja serveras med en vegansk falafel som alternativ (Malmö24). Att locka veganer till denne världsledande köttjätte blir nog inte lätt. Falafel är gott och nyttigt men en viss skepsis är nog på sin plats när det är McDonalds det gäller; det är knappast omsorg om barns hälsa som är företagets drivkraft. Och det utbredda matfusk som finns i livsmedelsbranschen beror på att vinsten är viktigare än kvaliteten.

Konsten: Christopher Dombres.


greed

Girighet. Bild courtesy Christopher Dombres / Anarchimedia.

***

Röster om läget.

”Det dags att inse att den parlamentariska dörren är stängd, nu måste det breda motståndet byggas”. —Internationalen.

”Vi hade mer än någonsin behövt en stor och fri, kämpande facklig rörelse och hyresgäströrelse. Det måste till nya tag nu”. –Toivo Jokkala i Arbetaren.

”Strejken istället för röstkortet, stridsviljan och solidariteten istället för apatin och likgiltigheten. Det renodlade klasshatet istället för kompromisserna. Med detta skall vi segra”. — En medlem i Örestads LS. (gatorna.info)

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 21 januari, 2019 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: