Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 20-21/1 2019. Husqvarnadråpet överklagas.

Världen: På en exklusiv konferensanläggning utanför Stockholm träffas toppdiplomater från Nordkorea, USA och Sydkorea, enligt Aftonbladets källor. Tungt beväpnad polis kontrollerar alla personer i området. Från svenskt håll medverkar bland annat utrikesminister Margot Wallström och regeringens särskilda sändebud Kent Härstedt. (AB).

Världen: För hundra år sedan betraktades skolans hemläxor som grym barnmisshandel och förbjöds i USA, skriver Anarchimedia. Så är det inte idag. Utvecklingen går inte alltid framåt. https://anarchimedia.com/2019/01/16/homework-used-to-be-understood-as-abuse/

Sverige: Dödsmisshandelsdomen i Huskvarna överklagas. Åklagaren överklagar domen om den uppmärksammade dödsmisshandeln av den hemlöse EU-migranten Gheorghe Hortolomei-Lupu i Huskvarna. Detta sedan Tingsrätten inte ansett det vara styrkt att de två åtalade tonårspojkarna orsakat mannens död (Arbetaren).

Bra. Hela utredningen var enligt min mening undermålig och domen en förolämpning av en redan nedvärderad medmänniska och hans efterlevande. Motivet är rimligen rasism – ett hatbrott, och kan mycket väl ingå i ett större mönster på orten; undersök gärna det! Intervjua föräldrarna exempelvis.

Åklagaren borde ändra sitt yrkande från skyldig till misshandel till skyldig till mord eller åtminstone dråp. Skadeståndet till familjen bör beviljas och höjas – vilket i detta fall är viktigare än att utmäta straff. Jag är inte jurist utan lekman på området men detta är iaf min åsikt och säkert många andras för vad det nu kan vara värt.

Malmö/Lund: Måndagen den 21 januari är det dags för det minst sagt häftiga månfenomenet som kallas superblodmåne. Men det gäller att du går upp tidigt på morgonen. Vid klockan 05.41 kommer du att kunna se månen i väst-nordvästlig riktning, fram till klockan 06.44. Vill du endast ut och titta en kort stund är bästa tiden runt kl 06 (24Malmö).

Konsten: Ulf Ivar Nilsson – genial satiriker.


ulfivar2

Courtesy Ulf Ivar Nilsson.

***

Citatet : ”Folket vill inte ha Annie Lööfs politik och vänstern ska inte legitimera den.” — Per Björklund i Flamman (v).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: