Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 17-18/1 2019. Henne har vi fått för våra synders skull. Minskat förtroende för politiker och särskilt för SD.

Världen. Videos som cirkulerar på sociala medier visar hur en polis siktar och skjuter gummikulor mot civila demonstranter. En trebarnspappa tillika brandman träffas i huvudet och drabbas av svåra skador. Nu ligger han i koma med livshotande hjärnskador. Macrons kravallpoliser blir alltmer desperata och exempellöst brutala. Inte ens under Majrevolten sköt polisen skarpt – men nu är det andra tider. Time for Revolution!

Den 30-åriga brandmannen hade precis deltagit i protester mot Macrons nedskärningar tillsammans med sin fru. Efter att polisen avfyrat tårgas mot demonstranterna börjar de bege sig därifrån. Då dyker polisen upp och skjuter 30-årigen – i ansiktet. Det rapporterar bland annat Daily Mail. (Aktuellt Fokus). Men trots den otroliga polisbrutaliten blr Gula Väst-rörelsen större och intensivare för varje helg, nu den tionde i raden. Vive l’anarchie!

Världen: Trump ska möta Kim igen. Kim är den avgjort smartaste av de två. Att diskutera med Trump måste vara som att läsa tidningen när det blåser.

Sverige: ”Sverige är ett uppdraget, avtacklat skepp” skrev poeten Tomas Tranströmer om vårt land så här i vintertid. Som om inte det skulle räcka har vi nu Lööf & compani i hälarna. Brrr. Att Löfven vill kampera ihop med denna församling betyder åtminstone en sak: Han är inte socialdemokrat, och Bodström (s) anser rentav att man ska stryka ”Arbetarpartiet” ur namnet. En förbluffande uppriktighet, men så är inte heller han socialdemokrat. August Palm i sin himmel sliter sitt hår.

Svekdebatten har bara börjat.

Förtroendet för politiker rasar efter regeringskaoset och nästan varannan svensk tror att den nya regeringen kommer vara dålig för Sverige. Förtroendet för politiker har rasat sedan riksdagsvalet. Och störst förtroendetapp finns bland Sverigedemokraternas och Moderaternas väljare. Det visar en undersökning som opinionsinstitutet Novus gjort på uppdrag av SVT Nyheter (svt), En sund utveckling. Fundera nu på vad ni vill ha istället för denna nyliberala politikerröra! Angreppet på arbetarklassen måste mötas med ett motangrepp.

Malmö/Lund: Talman Andreas Norlén kommer att nominera Stefan Löfven till statsminister. På fredag sker omröstningen i Riksdagen. Löfven kommer i så fall att bilda en regering mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet (skd).

Konsten: Jeander: Annie Lööf, Ayn Rands och Thatchers själsfrände och nyliberalismens svenska primadonna, med den orakade vicekorpralen Björklund och Ulf ”Avveckla Välfärdssamhället” Kristersson i släptåg. Här en helt individuell piruett som ni ser. Indiv-i-i-i-i-iden.


primadonnan

 

”Dock, vilken sorts ”förnyelse” står Annie Lööf för? Hennes politiska idol lär vara Margaret Thatcher. Som hade sin storhetstid på 1980-talet. Annie Lööf tonar fram genom de ställningstaganden hon hittills gjort som en profilerad nyliberal, till höger om både Borg och Reinfeldt på sin tid. Men är det verkligen nyliberalismen, i finans- och skuldkrisens tid, som i dag framstår som det nya och fräscha alternativet?” — Anne-Marie Lindgren, 1/9 2011. Nej, och inte nu heller. Henne har vi fått för våra synders skull.

***

Citatet : ”Privatiseringen av bostäder efter kommunisttiden var långtgående och ledde till ojämlikhet på bostadsmarknaden. Även de minsta bostäderna är ekonomiskt betungande för vanligt folk. Att många lätt hamnar i hemlöshet på grund av omständigheter de inte kan kontrollera är därför inte jättekonstigt.” UNT om avregleringarnas Ungern, EU, hemlösheten och tiggarna efter övergången till kapitalismen citerad av Clarté.

Gissa vad marknadshyror i Sverige kommer att leda till? Du gissade rätt.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: