Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 15-16/1 2019: UG tar upp Gica-fallet.

Världen: Ett danskt Alcatraz. Dansk flyktingö skapar starka reaktioner. Den danska regeringen har beslutat att placera drygt 100 utvisningsdömda kriminella på en ö utanför Själlands kust (svt). Planerna har skapat en stor debatt i Danmark och starka känslor hos lokalbefolkningen. Ön Lindholm har tills nu varit en forskningsstation för smittsamma djursjukdomar. Inom ett par år kommer det istället bli ett ”utresecenter” för 125 utvisningsdömda kriminella. Och reaktionerna har varit starka, inte minst från dem som bor i närheten av ön.

Sverige: ”Vänsterpartiet har bara ansvar för en enda sak: Att det ska finnas någon sorts vänsteropposition i Sverige. Jonas Sjöstedt måste därför stå för vad han sa på presskonferensen. Den stadiga rösten kunde inte dölja den löskokta formuleringen om förnedringsklausulen att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen de kommande fyra åren. Den måste under alla omständigheter bort. Den står inte där utan anledning. Sjöstedts besked förpliktar att inte V, efter lite förhandlingar med Löfven, ändå går med på det mesta. Det är konkret vänsterpolitik som partiets väljare och sympatisörer förväntar sig. Inte ett terapisamtal inför påslagna tv-kameror och mikrofoner” Det skriver Åsa Linderborg i AB. Vad vilja Vänsterpartisterna?

Sverige: Uppdrag Granskning: Gica levde som tiggare i tilltagande misär under fyra år i Husqvarna. Hans hälsa blev allt sämre men ingen reagerade. Socialtjänsten kände inte ens till honom och polisen gjorde heller ingenting. När han misshandlades till döds av två tonårspojkar var han helt utmärglad. Reportaget ”En tiggares död” sänds onsdag 16 januari. Du kan se det redan 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Det är bra att UG tar upp detta upprörande fall – inga andra har varit intresserade. Och jag tycker UG också borde undersöka vit makt-infiltrationen inom polisen, en annan presumtiv skandal som helt hamnat under radarn.

Malmö/Lund: Vad vilja socialdemokraterna? August Palms fråga gäller än mer idag (skd). Något svar har inte Löfven kunnat ge. Överenskommelsen står mest för vad S inte vill. Eller? Löfven lovar samarbete med (v) ”utanför överenskommelsen”. men han är inte säker på v:s stöd. ”Det var klantigt, närmast oförlåtligt oskickligt, av Stefan Löfven att inte försäkra sig om Vänsterpartiets stöd” säger Lena Mellin i AB. På fredag  sker statsministeromröstningen. Det lutar kanske åt ett ”nej” men det vore också historiskt eftersom (v) aldrig förut fällt en Socialdemokratisk regering.

Konsten: Fragonard. Ja den heter så denna delikata ros som fått namn av rokoko-målaren. Om jag koncentrerar mig på sommarminnen kan jag få bilden att dofta. Längtar till våren och det gör säkert du också kära bloggläsare.ros-fragonard


Kan den riktige Jean-Honoré Fragonard (17321806) räcka upp en hand? OK. Här kommer en Fragonardmålning, nästan lika ljuv som rosen.


fragonard1

Courtesy Jean-Honoré Fragonard. Där skulle jag gärna vilja vara.

***

Citatet: ”Det är väldigt, väldigt svårt att tycka synd om Katarina Frostenson. Det är i princip omöjligt”. Emma Lundström i Internationalen.

***

I övrigt anser jag…
Att Annie Lööf (c) bör återgå till juristlinjen och bli amanuens på ett advokatkontor där hon under ett par ton papper får sortera protokoll i källaren. Svensk politik kommer att toklyfta.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: