Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Reformism utan reformer: en recension av S/MP/C/L-dokumentet.

boye

Vi vet alla vid detta laget vilka drastiska försämringar för vanligt folk (c) och (L) har fått igenom och det har det redan rapporterats om på många håll. ”Årtusendets mest aggressiva högerpolitik” säger t.ex. en sociologiprofessor.

Här försöker jag istället – med en ängels tålamod – hitta de minst dåliga förslagen i samarbetsdokumentet.

Here we go.


• Stopp för nya religiösa friskolor och bättre kontroll av befintliga religiösa friskolor. Dessutom ska regeringen utreda möjligheten att införa tioårig grundskola och förutsättningarna för en förstatligad skola ska utredas.
• En grön skatteväxling införs på totalt 15 miljarder kronor i form av höjda miljöskatter samtidigt som skatten sänks på arbete och företagande. Bland annat innebär det skatt på plastpåsar, farliga kemikalier, förbud mot prospektering och att flygskatten blir kvar.
• Satsningar på solceller, ursprungsmärkning av kött och fisk på restauranger och storkök samt minskad antibiotika i djurhållningen.
• Höghastighetstågen ska byggas, järnvägen ska byggas ut och bli mer miljövänlig
• Satsningar för att motverka psykisk ohälsa hos unga, satsningar på LSS och på jämställdhet, som att behålla Jämställdhetsmyndigheten.
• Alternativt skyddsbehövande – exempelvis personer som riskerar tortyr, dödsstraff eller förnedrande behandling – ska få samma rätt till familjeåterförening som flyktingar.
• Reseavdrag ska införas: avståndsbaserat och oberoende av färdmedel.
• En principiell inställning att inte exportera vapen till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten.
• En familjevecka ska införas.
• Pensionärernas villkor ska förbättras, bland annat genom att skillnaden i inkomstskatt mellan löntagare och pensionärer ska tas bort 2020 och och pensionen höjs för vanliga löntagare 2021.
• Förbud mot mobiltelefoner i klassrummen.
• Skatten ska höjas inom finanssektorn.
• Statsbidragen ska höjas till kommuner och regioner.
• Totalstopp av nya religiösa friskolor samt tuffare kontroller av de befintliga skolorna.
• Det så kallade kunskapslyftet – med fler platser på högskola, yrkeshögskola, vuxenutbildning och yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning – byggs ut för att öka möjligheten att vidareutbilda sig eller omskola sig genom förändrade regler i studiemedelssystemet.
• Satsningar på att korta vårdköer tillsammans med landstingen. Ambulansvården, cancervården och förlossningsvården ska stärkas.
• Investeringsstödet för fler hyresrätter i hela landet blir kvar.

Kommentar. Jag har plockat ut de få russinen ur det 72%-iga barkbrödet och kan snabbt konstatera att

  •  Nästan samtliga kommer från S och i synnerhet MP.
  •  Dessa punkter undviker jämlikhetsfrågor och saknar effektiva åtgärder mot klassklyftorna, sjukvårdskrisen, sexismen, rasismen och nazismen. Ingen tandvårdsreform och inte ett pip om strejkrätten, vårdprofiterandet, Nato-hotet, åldringsvården eller polisens dödsskjutningar.
  •  Många förslag är banala bagateller eller lättviktiga policyfrågor, principbeslut, ”ska utredas 2020”, målsättningar, ospecificerade ”satsningar”, mm, som inte innebär ens ett vagt löfte om verklig förändring. De förslag som dessutom överlappar varandra har jag strukit i denna lista.

Reformism utan reformer. (Löntagarfonderna på 80-talet var sista reformförsöket – som slarvades bort). Pröva att ställa frågan på varje punkt ovan: Hur mycket? När? I vems intresse? Då krymper materialet substantiellt.

Värdet av denna sorts överenskommelser i sig kan också diskuteras. Det är skillnad på vad som står på papperet in situ och vad som faktiskt sker därefter. Se på DÖ (December-överenskommelsen). Januari-överenskommelsen kan också brytas upp längre fram – eller åtminstone omtolkas/omförhandlas. Parlamentarisk politik är verkligen en smutsig syssla.

Sammantaget väger dessa mindre dåliga förslag och ett eller två som är ganska bra (Höjd skatt på finanssektorn, Förbud mot prospektering, mm) på inget vis upp de dramatiska försämringarna vad gäller lön för arbete, hyra för bostad och diverse helt onödiga presenter och förmåner till de rikaste. Än en gång: Ingen tandvårdsreform. Inte ett pip om vårdprofitörerna, strejkförbudet, Nato-hotet, polisskjutningarna, bankskandalerna eller företagens skatteflykt..Det märks ”att (v) inte ska ha något som helst inflytande på politiken”.

Mycket väsen för lite ull, sa gumman som klippte grisen.grigumma

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 14 januari, 2019 av i * KRÖNIKAN och märktes , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: