Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Det var en gång: Abiogenesis.

Övergången från oorganisk materia till organiskt liv är en avgörande händelse i universum, i jordens historia och naturligtvis för oss själva. LUCA, Last Universal Common Ancestor. Ett gudomligt mirakel, ett kvantsprång eller en dialektisk process från kvantitet till kvalitet? Den första levande cellen uppkom under relativt snabba komplicerade processer för miljarder år sedan, strax efter att planeterna och Jorden kommit på plats. Lämpliga kemiska ämnen i omgivningen, vatten, värme, solljus, magnetfält som skyddade en tidig atmosfär samt elektriska urladdningar; allt detta  samverkade.


treeof life.svg


Och så – ta-da! Från stora livlösa molekylkedjor till RNA och DNA, från cellmembran till primitiva bakterier med ämnesomsättning, syrebildande cyanobakterier och sedan vidare upp i den flercelliga evolutionära utvecklingskedjan. Från ”black smokers” i urhavet och/eller varma pölar med ”ursoppa” till större djur i havet, på land och därefter olika typer av hominider och primater. Evolutionen slutar inte där (om vi inte själva orsakar det) utan pågår hela tiden. Och kanske också på andra lämpliga platser i universum, i exoplaneternas ”beboeliga zoner”. Samma ingredienser som gav upphov till livet på jorden finns också på andra håll i universum.


ufo


Den mest efterlängtade utvecklingen och kvalitativa språnget i nutid vore en vis människa med empatin och respekten för naturen i behåll. Den industriella kapitalismen blir i så fall bara en obskyr parentes före det hållbara samhället. Renovatio Mundi, en ny himmel och en ny jord. Koldioxidneutral och militärt avrustad bland annat. Ömsesidig hjälp i Kropotkins anda i småskaliga samhällen kan vara framtiden – med litet tur och skicklighet. Vi får bara hoppas att vi slipper ekofascism, pandemier eller atomkrig.

Ett fredligt sätt att tackla överbefolkningen är förbättrad standard och hälsa – då sjunker nativiteten och livskvaliteten höjs. En annan värld är möjlig, om vi hinner och  om vi vill.lloyd k. townsend atlantis

***

Se även: https://en.wikipedia.org/wiki/Abiogenesis

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 12 januari, 2019 av i * KRÖNIKAN, Abiogenesis och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: