Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 10-11/1 (2) 2019: Åh, en sån karl!

Världen: Turkiet tänker gå in i Syrien trots USA-närvaro (DN). Nu har amerikanarna sin once in a life time chans att hjälpa kurderna. Och bli litet populära för omväxlings skull. Turkiets armé har i så fall inget att sätta emot. Annars får Ryssland ta över. Allt stöd till Rojava!

Sverige: Jag såg nyligen att någon ville avskaffa Fars Dag – och då inte för att den blivit kommersiell. Hen tyckte inte det var något att fira, som jag förstod det. TW: Här kommer Lill Lindfors med en låt som går helt på tvärs med tidsandan, ha, ha. Men man får roa sig åt det lilla. ☺
Sverige: 1 mars kommer våren, meterologiskt iaf, och det betyder att vi ”bara” måste genomlida februari först – som lyckligtvis endast har 28 dagar – Håll ut!

Malmö/Lund: Biblioteken på Järnåkra och Nöbbelöv ser ut att öppnas igen. Nu efter valet är en majoritet i den nya kultur- och fritidsnämnden redo att rösta för detta. Ärendet kommer upp på januari månads nämndmöte och tanken är att biblioteken ska dra igång till hösten (SDS). Men varför lades de ner i första hand? Obegripligt.

Konsten: Tove Jansson – den finaste konstnären på jorden. Denna illustration kan vara från hennes berättelse ”Trollkarlens Hatt”. Allt man lägger i denna hatt förvandlas. Papperstussar t.ex. blir till små bulliga elastiska moln, som man kan åka på och styra vart man vil…eller så är teckningen från ”Vi bor i en djungel”! En låda flyter i land och den visar sig innehålla mystiska frön. Som växer, och växer… Hennes fantasi var gudomlig. Mumindalen var hennes version av Paradiset. Katastrofer som inträffar blir till spånnande äventyr – ett sätt att neutralisera upplevelserna i Finland under kriget.tove2

Courtesy Tove Jansson.

***

Citatet:”Det är lättare att göra motstånd i början än på slutet”. — Leonardo da Vinci, geni.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 10 januari, 2019 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: