Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Poesi från det gamla Egypten.

En kärleksdikt från det gamla Egypten för c:a 3.500 år sedan. Kvinnorna i det antika Egypten var ovanligt jämställda och frigjorda – särskilt om man jämför med Greklands kvinnor vid samma tid.


egypt3


Du är den enda,

Den älskade,

Den oförlikneliga,

Den vackraste i världen,

Som det nya årets strålande stjärna,

På tröskeln till det nya året,

Hon vars nåd lyser,

Vars hud skimrar,

Med den klara blicken,

De mjuka läpparna,

Den långa halsen,

Med hår som lapis-lazuli,

Med smala höfter,

Med ädel gång.

 


Murals ancient Egypt.scene. Egyptian gods and pharaohs. Hieroglyphic carvings on the exterior walls of an ancient egyptian temple

 

***

Christian Jaque: Visdomsord från det gamla Egypten. Övers. Ingrid Pleyber. Inte så olik Höga Visan i GT som också är mycket vacker….Se även Arthur Rimbaud och e.e. cummings på denna blogg.

**

8 kommentarer på “Poesi från det gamla Egypten.

 1. Christer Brodén
  9 februari, 2020

  Vi läser visst samma böcker, men … får jag reta revolutionären lite försiktigt med överst på sidan 102: ”Håll dig på avstånd från rebeller.” (Kapitelrubrik: Visdom och förhållande till omvärlden.)

  Kanske även Ra har fläckar?

  Eller kanske det gamla Egypten och dess Roi Soleil riktade de orden mot liberala revolutionärer?

  Lite mer allvarligt: Det finns mycket tänkvärt i den boken.

  Gilla

  • Konst & Politik
   9 februari, 2020

   Om man jämför kärleksdikter från antika Egypten med Kung Salomos Höga Visan ser man att de kulturella influenserna liknar varandra… Så där har du en poäng!

   Gilla

  • Konst & Politik
   9 februari, 2020

   ”Liberala revolutionärer” hade vi 1789-1793 när giljotinen gick varm 🙂

   Gilla

   • Christer Brodén
    9 februari, 2020

    De var i alla fall lika mycket liberaler som Hypatias mördare var kristna, eller som att Stalin och Kim Yong Un skall räknas som marxister.

    Tidiga kristna – eller åtminstone vissa kristna riktningar – gav Djävulen (Lögnens Furste) kejsartiteln Världens Herre. Den inställningen till staten får mig nästan tro, att de – eller åtminstone vissa sekter – var anarkister. De blev i alla fall behandlade som sådana, och behandlingen långt senare med den liberala giljotinen var human vid jämförelse.

    Gilla

   • Konst & Politik
    10 februari, 2020

    Ja allt är ju relativt. Vissa sekter hade metoder för att ”bli Gud”. Och eftersom Gud inte kunde synda var allting tillåtet. Snudd på genialt.

    Gilla

   • Christer Brodén
    13 februari, 2020

    Jo, allt är relativt. Gud hade en metod att bli människa. Och då blev han ett med synden (ja, det står så, 2 Kor 5:21). Om det är en konsekvens av att bli människa, och det är en konsekvens som inte ens Gud kunde undvika, då blir det lite svårt att döma oss människor för våra misstag.

    I Första Johannesbrevet (inte evangeliet) finns en scen påminnande om Osiris domstol (1 Joh 2:1). Sådant beskrivs även i (Rom 8:34, Heb 7:25, 9:24). Osiris är utbytt mot Gud Fader och Kristus uppträder som försvarsadvokat.

    Omedelbart före i (2 Kor 5:21) står det att Han var okunnig! Till skillnad från diverse pastorer visste han alltså inte vad synd var! Jag har ofta reagerat för och skrivit om hur bibeltexter ofta är helt oförenliga med vad ”de fromma” lär ut. De förnekar faktiskt försvarsadvokatens argument!

    Ett problem: Vi vet bara att Han blev ett med synden, men hur? Kyrkan rensade bort all information, som inte passade. Idén om den ouppnåeliga Sanningen (och ouppnåeliga syndfriheten) förklarades som kätteri. Jfr. vad jag skrivit om Sanningen i några av de senare inläggen.

    Gilla

   • Konst & Politik
    13 februari, 2020

    Ja, bibeln kan tolkas till i stort sett vad som helst. Men bland dåliga sätt finns också bra; de engelska och tyska bondeupproren använde bibeln mot herrarna.”När Adam grävde och Eva spann//Vem var väl då en adelsman?” Och mer än en sekt i Amerika kallade sig för ”Bibelkommunister”.Och det ska bli intressant att se om inte det premoderna Amish-folket överlever de andra amerikanerna i långa loppet…De lever sunt och har hög nativitet.Vem vet – kanske häst och vagn vinner över mobiltelefoner och Coca-Cola?

    PS. Tack för att du nämnde Hypatia, nu vet jag vem hon var. DS.

    Gilla

 2. Christer Brodén
  9 februari, 2020

  Enligt bibeltexten uppfostrades/utbildades Moses vid faraos hov. Moseböckerna och t.o.m. NT är svåra att förstå utan kunskaper om det gamla Egypten. Ändå förbjöds sådana kunskaper av kyrkan på 400-talet. Hedendom!

  Jag störs därför av konservativ kristendom med rötter i fanatisk tradition. Just nu grubblar jag därför över vad jag skall tänka om det följande, skrivet av en gästskribent på följande sajt.
  https://detgodasamhallet.com/2020/02/09/gastskribent-michael-diamant-ska-amish-folket-vanda-utvecklingen-pa-den-amerikanska-landsbygden/

  En del annat på denna sajt andas kanske lite av sidan 127 i vår bok, så du kanske inte brukar läsa den.

  Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 10 januari, 2019 av i * KRÖNIKAN, EGYPTISK POESI och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: