Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 9-10/1 2019: Staten är i kris. Class War in Sweden.

Världen: Staten är i kris. I USA väntar undantagstillstånd eller motsvarande och 800 000 tjänstemän går utan lön; i Sverige har vi fortfarande ingen regering alltmedan politikerna träter. En lösning är inte i sikte. Håller Staten på att bli obsolet? Dags att ändra konstitutionen och återgå till ett reellt folkstyre utan politikerfrälset med sitt lyxliv, sina VIP-kort och sina dyra kläder?

Världen: En man i Brasilien trodde att han hade hittat ett lätt rånoffer när han såg en ensam kvinna i mörkret. Vad mannen inte visste var att kvinnan var UFC-fightern Polyana Viana. Rånförsöket slutade med att rånaren hamnade på sjukhus (Aktuellt Fokus).

Sverige: Class War in Sweden. Gabriel Kuhn och Micke Nordin (SAC) skriver i Counterpunch om angreppet på strejkrätten. Om strejker blir olagliga innebär det att klasskampen får fria tyglar. Klass mot klass!

https://www.counterpunch.org/2019/01/04/class-war-in-sweden/?

Sverige: Insatserna mot psykisk ohälsa flyter fritt och projekten avlöser varandra utan styrning och uppföljning. Frågan varför psykisk ohälsa ökar i just vår typ av samhälle besvaras inte (svt/aktuellt). Antalet barn i åldrarna 10–14 år som får antidepressiva läkemedel har tredubblats på tio år rapporterar Aftonbladet. De enda som vågade diskutera  en samhällsorienterad lösning var SPK/Patientfront på sin tid. En annan samhällsordning brådskar om inte halva befolkningen ska få vårda den andra halvan i framtiden.

Sverige: Nästa år kommer Vattenfall att införa effekttariffer. Det innebär att elkunder kommer att få betala mer för sin el de tidpunkter på dygnet när den totala elförbrukningen är som störst, för att i stället betala mindre när den är som lägst. De som inte kan styra sin förbrukning kommer att drabbas värst. Vattenfall vill låta de fattiga frysa, tydligen.

Malmö/Lund: Ny motion från SD om att förbjuda tiggeri i Lunds kommun. I kölvattnet av domen som ger Vellinge kommun rätt att förbjuda tiggeri föreslår nu Sverigedemokraterna att även Lunds kommun ska införa tiggeriförbud på vissa platser, både i centrala Lund och i tätorterna i öster (SDS). Att SD hatar tiggare är deras eget personlga problem.

Det skulle förvåna om motionen går igenom – Lunds invånare har ett gott förhållande till tiggare och andra fattiga. Och som Miriam Lukasiak  skriver: ”Förbudet stoppar inte fattigdomen, men det gör livet svårare för tiggarna” (SDS).

Konsten: Latuff. Trump och Erdogan hatar journalister: Sätt dom i fängelse!


latufftrump

***

Citatet: ”Inbördeskrig är bara ett annat ord för klasskamp”.— Rosa Luxemburg (1871-1919) revolutionär.

lovepeace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: