Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Berömda sågningar och giftiga repliker. TW.

Berömda sågningar och giftiga repliker inom litteratur, konst, arkitektur, musik & politik.

Källor: Björn Lövenlid, Gotiska Klubben, UNT, Sam Parker, Mitt Lund, Huffington Post m.fl. (TW: Don´t do this at home!18+ Beröm är viktigare än kritik! ”Alla du träffar för en inre kamp du inte har en aning om. Var snäll. Alltid.” — (tillskrivet)  författaren Ian Maclaren, (1850-1907) ledmotiv i norska ungdomsserien ”Skam”.) Men en snabb, rolig och träffsäker replik kan också göra dagen t.ex. i retorik, debatt och polemik.  stort sett okänt i Sveriges Riksdag. Det närmaste vi kommer är ledamoten Gösta Bagge till ledamoten Martin Lamm: ”Bagge får tacka lamm”; möjligen efter en middagsbjudning.

 såg2

 

Oscar Wilde om engelsk adlig rävjakt.

”Det odrägliga hack i häl på det oätliga”.

***

Winston Churchill till en antagonist i parlamentet.

”Det är som du säger – jag är onykter. I morgon är jag nykter igen. Men du är ful och i morgon är du fortfarande ful.”

En annan replik från antagonisten: ”Om jag var din fru skulle jag förgifta ditt kaffe”. Churchill: ”Om du var min fru skulle jag dricka det”.

Churchill försökte härma socialisten Oscar Wildes verbala briljans men eftersom han var (mycket) konservativ kom han bara halvvägs. Men han höll många välljudande tal till nationen under krigsåren.

^***

The New Yorker om boken Chesapeake av James Michener.

”Jag har två rekommendationer. För det första: köp inte denna bok. För det andra: om du köper denna bok, tappa den inte på tårna”.

***

P. G. Woodhouse om okänd antagonist.

“He had just about enough intelligence to open his mouth when he wanted to eat, but certainly no more.” P. G. Woodhouse (Gnm Gotiska Klubben).

***

Beskrivning av det futila med att diskutera med N.N. (Anonym).

Som att läsa tidningen när det blåser / Som att spika upp en omelett på väggen.

***

The Quarterly Review om William Hazlitt (bok, 1817).

”En varböld inifrån och ut, ett stackars undernärt djävulskap så fullständigt renflått att det inte finns en kvadrattum av friskt kött kvar på dess eländiga slaktkropp; en övermogen finne, ömmande vid beröring. ”

***

Måns Ivarsson om Toto (konsert).

”Zzzzzz”.

***

Bo Jonsson om konstnären NN.

”I går besökte jag NN:s efterlängtade vernissage på Dr Glas i Kungsträdgården. Det var mycket folk och förväntningarna på Konstakademins NN var naturligtvis höga. Och själv hade jag kunnat gå därifrån med en stor konstupplevelse rikare, om det inte varit för en detalj i NN:s måleri. Korvarna. Allt han hade åstadkommit såg nämligen ut som korvar. Benen liknade korvar. Armarna liknade korvar. Jaha, tänkte jag. Är det meningen att svenska konststudenter ska få lära sig att måla armar och ben som liknar varm korv? Ja, till och med molnen, kvinnornas vader och träden och lyktstolparna i parken liknade korvar. Överallt korvar i denne mans målningar. Röda korvar. Gröna korvar. Blå korvar. Överallt korvar. Är den svenska konsten på väg in i ”Korvens period”. Ja, antagligen. Och vad kan vi göra åt detta?  Ingenting, mina vänner. Ingenting alls”.

(Bo Jonsson, Dagens Nyheter kultur, senare delen av 1970-talet. Fick snabbt lämna jobbet därefter) .https://gotiskaklubben.wordpress.com/

***
Recensenten Chris Lindahl i musiktidningen Gaffa.

” …Det är då man på riktigt börjar fundera över hur många år man behöver sitta inne för överlagt mord i Sverige.” (Om en konsert).

***

Linda Skugge om Björn Ranelid.

”Jag var på samma författarfest som Björn Ranelid en gång. Han satt där med sitt blonda lockiga hår, helt orörlig i en stel pose. Han var brunbränd, renrakad på armarna, iklädd ett LINNE och läppglans. Medan jag läser ”Kvinnan är första könet” ser jag ständigt bilden av Ranelid framför mig”.

***

Sam Ask (lundabo) om konkurrenten Uppsala.

”Det är sant att Uppsala är lärdomens säte. (Kort paus). Men Lund är dess huvud”.

***

Per Bjurman om Christer Sandelin (musik).

”Jahaja. Solarietarzan har haft en livskris. Och nu ska vi få ta del av de storslagna insikter den fött … In i solariet igen, ”Chrille”. Det blir bättre då.” (Sandelins album, 1997).

***

Andreas Nordström om Toto (musik).

”Det här är bortom dåligt. Om Hans Fahlén var musik skulle det låta så här. När Bobby Kimball och hans sexturistfrisyr sjunger om hungrande barn i Lejonkungs-balladen Bottom of your soul låter det så äckligt att jag tror barnen skulle föredra att svälta ett tag till bara Bobby höll käften.” Expressens Andreas Nordström om Totos skiva Falling in between (2006).

***

Kjell Häglund om Hedningarna (musik).

”Två toksminkade trettioåriga Ålandsbåtsvulgon åmar sig med skinnklädd sexualpatetik och gapsluddrar jättefort ’kylläballekylläballe’, medan några svenska grabbar som lossat hämningarnas slipsar med öl står bakom och hejar. Texterna, de man begriper, är riktigt hemska; misslyckat nutidsnivellerande nonsensnorrlandsschabloner om vargtimmar hit och rävar dit”.   (Kjell Häglund i tidningen Pop om Hedningarnas skiva Trä (1994).


***

Kulturnyheterna om operan Boris Gudanov (utdrag).

”Det blir plakat- och pekpinneteater à la bedagad Brecht, men inte dramaturgiskt begripligt. Och riktigt fult är det också.” https://www.svt.se/kultur/musik/operarecension-grotesk-gestaltnin- av-det-ryska-samhallet

***

Johan Sundberg om huset ”Diamanten” i Lund (Arkitektur).

”Diamanten” har allt som får en sann arkitekturvän att osäkra revolvern; tillgjort och historiserande formspråk, obalans i proportionerna (90% enorma burspråk), tornliknande hörn, fula materialval, dålig koppling till gatan, ambivalens och medelmåtta. Resultatet blir en slags parodi på husen i omgivningen, så svullet och överdrivet att det ser sjukt ut..

***

Till sist min favoritsågning: Inte så elak som en del av det ovanstående men slagfärdig (och gärna kvick) ska repliken vara; jmf Sten Broman, Gyllene Flottan eller Hasse&Tage.

”Om jag höll med dig skulle vi båda ha fel”. (Kort paus). ”Och inte bara fel utan helt fel. (Kort paus). ”Jag håller alltså inte med dig”.

***

Se även: ”Experter och Extremister” som innehåller ett dussin egna sågningar, minst, av amatörspioner och terroristförståsigpåare. https://anarchyisorder.wordpress.com/2013/10/09/experter-och-extremister/

 

såg2

 

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: