Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Om pinandet, hatbrottet, misshandeln och justitiemordet på Gica.


amalia-jpg

”In Memory of Gica”. Courtesy artwork: Amalia Alvarez, 2018.

                                                                         ***
”Sven tycker”, Sveriges äldsta blogg och en av de allra bästa
, skriver om fallet Gica 2018-12-29 och kommer då också in på hemlöshetens problem. ”Jag såg att i Ungern har man löst hela problemet med hemlöshet genom att förbjuda hemlöshet och göra det kriminellt att vara utan bostad. Tänk om vi också kunde förbjuda människor att vara fattiga, att vara hemlösa. Vi skulle till och med kunna förbjuda människor att vara sjuka så har vi löst det problemet.”  Helt logiskt. Kapitallogik.

Därefter tar han itu med domen
och det uteblivna skadeståndet till Gicas familj eftersom ”dödsorsaken inte kunnat fastställas”. De hade begärt 200 000 – en blygsam summa för ett långvarigt lidande som slutade med hans död och en summa som säkert gjort en oerhörd skillnad i det fattiga Rumänien.  Nu får de inte ett rött öre.  Gica blev alltså först i månader trakasserad, sen brutalt misshandlad av de två rasistiska ligisterna som lämnade honom medvetslös på marken med livshotande inre skador. Fram till hans död någon timme senare skulle han alltså ha råkat ut för något helt nazikorsannat lika livshotande, oklart vad, vilket friar pojkarna från all skuld.

Absurt ; ta den om Rödluvan också. Och motivet bör rimligen beskrivas som hatbrott. (Bild t.v.: Hakkors på ett bostadsfönster i gatunivå, Husqvarna).

”Det kan inte fastslås exakt vilket klockslag han dog eftersom en rättsmedicinsk undersökning dröjde. Rasism igen! För är det någon som tror att man inte hade tillkallat rättsläkaren om direktör Gyllenskalp hittats död i skogen? Men nu var det ”bara” en romsk tiggare man hittat. Det kunde vänta, det var ju inte så noga! Rasismen finns båda här och där” avslutar Sven. En nazist på Flashback kommenterar förnöjt: ”Vi har tröttnat på tiggare så nu dräper vi dem”.

Ja, domen är öppet rasistisk och juridiskt helt värdelös, ett justitiemord inpyrt med klass- och rasfördomar och överdrivet ömma känslor för ligistpojkarna, deras föräldrar och den på annat håll väldokumenterade nazistkontexten i samhället Husqvarna. ”Välformulerat!” säger pojkarnas advokat förtjust om domen.  Men för familjen Gica blir katastrofen och förnedringen ännu värre när de nu nekas skadestånd. Fem månaders ”ungdomsvård” för en tragedi av denna dignitet! Så fungerar den omskrutna rättvisan och likheten inför lagen. Man vill bara spy. Bilden på Makten från gårdagens krönika passar bra och t.om. ännu bättre idag.


judgeundermattan

Repris på begäran: Maktens och Rättvisans ansikte.

***

Se även: ”Första brottet: Målade hakkors”. Om ”Nazze” i Husqvarna. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/oRnvqB/forsta-brottet-malade-hakkors

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: