Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 2/1 2019: Flygfritt 2019!

Världen: Året som gick innehöll också ljuspunkter. 2018 var året då miljörörelsen med Greta Thunberg i spetsen radikaliserades, Sverige fick en samtyckeslag och en vänstervåg fick ny kraft i USA. Gula Västarna i Frankrike pressade Macron till randen av en revolution, och könsstympningen av flickor har minskat kraftigt i världen och är på väg ut. Flygandet minskar också, om än långsammare. Nu tar vi nya tag!

Världen: Donald Trump slapp bli inkallad till militärtjänst pga – hälsporre. Jaså, det har jag också haft och det går över på ett par veckor. Fel skor är en vanlig orsak. Men Trump hade väl inte råd med riktiga skor; det är så synd om miljardärerna.

Världen: Bolsonaro vill ”rensa bort det marxistiska skräpet” i Brasilien. Själv är han inte ens marxist utan bara skräp.

Sverige: Flygfritt! ”Den dag alla passagerarna utrustas med pedaler som driver flygplanet fram, den dagen finns ett någorlunda miljövänligt alternativ” — Sven Tycker. Men hur var det nu med zeppelinarna? Är inte dom koldioxidneutrala?

 


flygutslapp

Sverige: Jag läser alltid Tobias Hübinettes blogg  https://tobiashubinette.wordpress.com/  med stort intresse. Trots att han är den skarpaste forskare Sverige har haft inom rasism- och vithetsstudier mm har den akademiska världen behandlat honom mycket illa. Man måste och bör kunna forska även om det som för tillfället anses vara kontroversiellt. Jag vet vilket motstånd den tidiga kvinnoforskningen hade här i Lund, och har egna erfarenheter av att komma med något nytt och banbrytande, graffitiforskning i mitt fall. All heder och cred, Tobias! https://anarchyisorder.wordpress.com/2012/11/28/graffiti-research-history/

Malmö/Lund: Bo Wennergren om planerade stentäkten i Skrylle, Södra Sandby. ”30 år till med buller, vibrationer, sprickande hus i närområdet, uttorkning och utökad lastbilstrafik” (Lokaltidningen Lund).

 

Konsten: Silviu Oravitzan.


Screenshot_rain of light

Courtesy Silviu Oravitzan: The Rain of Light, 1994.

***

Citatet: ”Ja, fattigt folk måste alltid slåss mot dom rika för att få lite rättvisa”. — Bamse, seriefigur av Rune Andréasson.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: