Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 30/11-1/12 2018. Nazifri 30 november i Lund, nazikravaller i Stockholm.

Världen: Det franska parlamentet har röstat för att förbjuda barnaga och landet sällar sig därmed till majoriteten av EU-länder där fysisk bestraffning av barn är förbjudet. 22 av EU:s 28 medlemsländer har redan förbud mot barnaga. Sverige var först i världen med ett förbud 1966 då en lagparagraf som tillät aga upphävdes. (TT). Bra – och en självklarhet, utom i t.ex. USA.

Sverige: Greta Thunberg: ”Vi kommer att fortsätta med skolstrejken”. 15-åriga Greta Thunberg som sittstrejkade för klimatet framför Sveriges riksdag kommer att fortsätta med skolstrejken varje fredag tills Sverige uppfyller parisavtalet säger hon. Klimatstrejken har nu spridits till 100 svenska kommuner och fått genomslag även i utlandet, exempelvis i Australien. Cred!

Sverige: Vad är det som går och går
men aldrig kommer till dörren? Den minimala nazisekten Nordisk Ungdom är 21.24 på väg mot Karl XII-statyn i Kungsan. Deras polistillstånd varar till 22.00 (Stockholm Direkt). Motdemonstranter har varje år hindrat dem från att nå statyn.

Ett storbråk bröt ut vid Nordisk Ungdoms demonstration i Kungsträdgården i Stockholm på fredag kväll. NU var ett trettiotal, antirasisterna betydligt fler. Två personer greps och en polis blev initialt skadad efter att ha sprejats i ansiktet. – Det är bråk överallt nu. Det har brakat loss, sade en källa till Aftonbladet (AB). Antirasistiska motdemonstranter bröt igenom polisens avspärrningar och mötte  NU med bangers framför statyn och av allt att döma fick nazisterna retirera varvid demonstrationen upplöstes.  Bra. Inga nazister på våra gator!  https://www.expressen.se/tv/nyheter/tumult-vid-hogerextrem-manifestation/


Karl XII

Foto courtesy TT.


Malmö/Lund: Lund var nazistfritt och lugnt även denna 30 november. Tegnérstatyn städades snabbt och effektivt och Lundagård var upplyst. India Däck Bokcafé var öppet hela dagen och en bit av natten i trevlig atmosfär men inga nassar syntes till. Så ska det se ut!

Konsten: Lunds Konsthall bjuder på samisk konst med broderade bilder av Britta Marakatt-Labba. Riktigt bra, luftig och renodlat visuell utställning. Och som bonus en politisk undertext. Mer av det slaget, Åsa!britta2.

Courtesy Britta Marakatt-Labba.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: