Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 29-30/11 2018. Nordisk Ungdom tänker demonstrera för Karl XII i Stockholm.

Världen: Geoengineering. Planerade experiment kommer att testa allmänna opinionens reaktion på att skärma av solen. Forskare planerar de första geoengineerings-experimenten genom att sprida partiklar i stratosfären för att reflektera solljus för att på så sätt sänka jordens temperatur. Tanken är enkel och flera decennier gammal: Spraya en massa saker i stratosfären, och den kommer att kyla planeten genom att reflektera solljuset tillbaka ut i rymden (Anarchimedia). Men vad händer om något går fel – en ny istid?

Sverige: Den 30 november är traditionellt en dag då högerextrema uppmärksammar Karl XII dödsdag genom bland annat manifestationer på stan. Stockholmspolisen uppger att den har information om en sådan demonstration i år, den marsch som högerextrema Nordisk ungdom fått tillstånd att genomföra fredag kväll. Demonstrationståget har fått tillstånd att röra sig från Humlegården till Kungsträdgården mellan klockan 17 och 22 (Stockholm Direkt). Vi återkommer med rapporter från Stockholm och Lund.

Sverige: Politiker chockhöjer sina löner. På Lidingö i Stockholm vill kommunalpolitikerna ”undvika misstag som tidigare gjorts”. Därför vill man nu – höja sina arvoden rejält. Det innebär att exempelvis kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) i framtiden kan komma att tjäna runt 108.000 kronor i månaden – en löneförhöjning på nästan 20 000 kronor (svd). Vad kan politikerföraktet bero på?

Sverige: Svenska folket till regeringen: minska klyftorna! Oavsett vilka partier som bildar regeringen vill en stor majoritet av svenska folket att politikerna ska minska de ekonomiska klyftorna. Det visar en opinionsundersökning av Novus och Jämlikhetsfonden.

Malmö/Lund: I 28 år (!) har prof. Germund Hesslow fått sprida sina antifeministiska och biologistiska villfarelser på en kursdel om manligt/kvinnligt inom läkarutbildningen på Lunds universitet. Han använder gärna Timbro och Svenskt Näringsliv som källor men anser sig absolut objektiv; detta trots att han uppenbarligen inte hänger med i ämnets utveckling. Nu har studenterna tröttnat på allvar. Dags för ombyte på den tjänsten – med språng! Tiina Rosenberg hade kanske kunnat gjort det bättre om inte universitetet jagat henne på flykten.

Konsten: S. Jacobson: Dreamer 6. Digital art 2018.


dream7

***

Citatet: ”“Vi behöver en generalstrejk!”  — Arbetaren på Socialistiskt Forum.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: