Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 26-27/11 2018. Fyra böcker för anarkistiska preppers.

Världen: Det är hög tid att planera för ett samhälle efter kapitalismens undergång, om den nu inte också blir världens undergång, men den risken är nog mindre. Planeten och naturen kommer att finnas kvar – visserligen med djupa sår – även om människan försvinner, men troligast är att en större eller mindre grupp människor överlever den sista striden. Ett guldläge för en helt ny civilisation i harmoni med naturen.

Det senare stadiet i boken Det Stundande Upproret” har ingen utvecklat bättre än Raoul Vaneigem i ”Total Självförvaltning”. Ken Knabbs ”The Joy of Revolution” är också utmärkt, men allra bäst är Hans ”PM” Widmers ”bolo´bolo”. Jag vill starkt rekommendera dessa fyra verk som tillsammans utgör ett realistiskt alternativ till senkapitalismen. Det är hands-on och inga ljusblå utopier och det mest orealistiska samhället är ju som alla vet det vi har just nu. Det gäller att vara beredd i god tid tills vi ska ta över. Mitt eget lilla lokala bidrag ”Övergångsprogrammet” kommer sist. Tillsammans ett anarkistiskt prepper-kit!

Det Stundande Upproret: (sv) https://gingtrafelin.wixsite.com/haufifidi/single-post/2018/03/24/Det-Stundande-Upproret-Pdf-Downloadgolkesande Upproret:
Total Självförvaltning: (sv) https://sv.theanarchistlibrary.org/library/raoul-vaneigem-total-sjalvforvaltning (sv)
The Joy of Revolution: (en) https://theanarchistlibrary.org/library/ken-knabb-the-joy-of-revolution
Bolo’bolo: (en) https://theanarchistlibrary.org/library/p-m-bolo-bolo
Övergångsprogrammet: (sv) (Scrolla ner en bit i textsamlingen). https://anarchyisorder.wordpress.com/2010/09/01/ett-vackert-liv-2/

Världen: High five i kontrollrummet. Mars-sonden InSight har landat på den röda planeten. Efter att ha färdats 484 773 006 kilometer ska den till slut ta plats i Elysium Planitia. – Nu ska vi äntligen studera Mars inifrån, säger Lori Glaze vid Nasa.

Världen: Wallström varnar för rysk-ukrainsk eskalering. Ukraina kräver att Ryssland friger de besättningsmän som frihetsberövades när ryska fartyg öppnade eld och rammade ukrainska krigsfartyg i Kertjsundet. Nato och FN har kallat till krismöten med anledning av händelsen. Vi behöver inte mer av militära konfrontationer i det här området, säger utrikesminister Margot Wallström (S) (NSD).

Sverige: SUF: Ännu en antifascistisk seger i Göteborg! Igår var vi till en början inte många fler än dem, men när vi visade militant motstånd anslöt sig förbipasserande och hjälpte oss att sätta så pass högt tryck på dem att de kände sig tvingade att fly fältet. Vi vann därför att vi var bättre än dem: bättre organiserade och mer disciplinerade. Det var också en lärorik upplevelse därför att den visade oss hur pass djupt demoraliserade nazisterna i näste två är. Gårdagens seger var enkel men det är en seger som bygger på otaliga timmar basarbete: möten, flygbladsutdelningar och affischeringar. Nazisterna kan besegras, men det kräver hårt arbete och organisering. Om du sitter hemma och funderar på att ansluta dig – vad väntar du på? Gå med nu!  — SUF Gbg.

Sverige: Försöken att bilda en ny regering i Sverige fortsätter. Nyligen meddelade talmannen Andreas Norlén att Riksdagen ska få rösta om Stefan Löfven som statsminister. För andra gången sedan september. Suck.

Malmö/Lund: Tusentals barn behöver någon att prata med i jul (Bris). Tänk om vi hade ett 24-öppet Allaktivitetshus i varje stad!

Konsten: S. Jacobson:
You may say I’m a dreamer but I’m not the only one.


dreamer2

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: