Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 23-24/11 2018. Stoppa nazistiska fackeltåget 30/11 2018! Mobilisera!

Världen: Missionär dödad av stenåldersstam. En 27-årig amerikansk missionär har dödats av en isolerad stenåldersstam på ön Norra Sentinel i Bengaliska viken. Den lilla gruppen öbor vill på goda grunder lämnas i fred och Indiska staten har förbjudit alla besök. Tidigare kontakter med utomstående har reducerat befolkningen på ögruppen  med hälften. Kristna missionärer är notoriska i att förstöra infödda kulturer eller som i detta fall göra sig till martyrer helt i onödan. Man får hoppas att han inte också hann smitta någon med virus de saknar immunitet mot.

Världen: Danmark stoppar vapenexport till Saudi. Danmark stoppar sin export av vapen och militärmateriel till Saudiarabien pga mordet på Jamal Khashoggi och kriget i Jemen, meddelar det danska utrikesdepartementet (svt). Sverige borde givetvis göra detsamma.

Sverige: Amnesty International: Sverige bryter mot mänskliga rättigheter. Sveriges behandling av tiggande EU-migranter bryter mot mänskliga rättigheter. Det menar Amnesty International i en ny rapport (svt). Ja, och mordet på Gica i Husqvarna är det värsta exemplet hittills.

Sverige: Stoppa Nazistmarschen 30 november! När: 2018-11-30- 19:00. Var: Kungsträdgården, Stockholm. Fredag den 30 november arrangerar en grupp från den rasideologiska vitmakt-miljön ett fackeltåg till minne av Karl XII:s död. Det är en gammal högerextrem tradition. Ända sen 80-talet har nazister samlats det här datumet och ända sen dess har de mött folkligt motstånd. För den 30 november är också en del av den antifascistiska traditionen. Både i Lund, Stockholm och på andra orter lyckades människor få stopp på de årliga nazistmarscherna genom en bred mobilisering och nu är det många år sen nazisterna försökte sig på någon större marsch i Stockholm.

Men i takt med fascismens normalisering och med en regeringspolitik som allt mer liknar SD:s partiprogram, får vi en samhällsdebatt som förs utifrån nationalistiska premisser där nyanlända och ungdomar från utsatta områden stigmatiseras, och där den som är fattig pekas ut som ett problem snarare än ett symptom på ett orättfärdigt och ojämlikt samhällssystem. Därför vädrar nazisterna morgonluft och vågar sig åter ut på gatorna.

Vi har stoppat dem förr, och tillsammans kan vi stoppa dem igen! Ta med dina vänner och kamrater! Slut upp i Kungsträdgården den 30 november och visa att vi inte tillåter nazister på våra gator! Kämpa STHLM & SUF Stockholm.

Malmö/Lund: Även i Lund måste vi mobilisera för ett nazifritt 30 November 2018! Det var här de avgörande våldsamma antirasistiska slagen stod 1991 och 2008 med lundabornas hjälp, och sedan dess har det nazistiska fackeltåget genom centrum för Karl XII varit nerlagt. Och vi ska med alla medel hindra det från att återuppstå. Lund har varit en nazifri zon och ska så förbli. Läs om 30 novembers historia och hela bakgrunden här:  https://anarchyisorder.wordpress.com/category/betydelsen-av-30-november/

Konsten: Lund nazistfri zon!


30_nov_lund_1991

3-5000 lundabor hindrar med sin kroppar i en fredlig och beslutsam blockad nazisternas fackeltåg 1991.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 november, 2018 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: