Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 19/11 2018. 1968!

Världen: Under lördagen gick tiotusentals norrmän ut på gatorna och protesterade mot landets högerregering. Demonstrationer har hållits över hela landet, Radikal Portal rapporterar om demonstrationer i över 30 kommuner. Bara i Oslo samlades nästan 10 000 människor i de jättelika regeringsprotesterna. Orsaken till protesterna är högerregeringens konservativa abortpolitik (Aktuellt Fokus).

Sverige: Kräver att sjukhuset ska spara – kostar själv 187.000 varje månad. Regiondirektör Ann-Sofi Lodin, som kräver fortsatta besparingar på Sahlgrenska, tjänar mer än åtta undersköterskor tillsammans. ”Cheferna skulle man verkligen kunna spara in på”, säger undersköterskan Ingrid Frejd till Proletären.

Sverige: ”Liberaler – ni måste inse konflikten mellan kapitalism och demokrati. Den ekonomiska liberalismen kan inte expandera utan att det skadar demokratin. Men också det omvända är sant, verklig demokrati kommer att sätta krokben för kapitalets expansion” skriver Annie Hellqvist i ETC.

Sverige:”Kan den som tjänar 65 400 kr per månad verkligen föra medel- och låginkomsttagares talan och driva krav på rättvisa? Ett parti i riksdagen gör på ett annat sätt: Vänsterpartiets ledamöter inklusive partiledaren tar ut 28 400 konor i månaden efter skatt och låter resten av arvodet gå in i partikassan. Oavsett var och ens åsikt om partiet ifråga är det en fräsch attityd att inte leva på en avsevärt högre nivå än dem man representerar” skriver Anna May i Metro.

Malmö/Lund: 1968! Stadsbiblioteket i Lund har just nu en utställning om det exalterade revolutionsåret 1968, som betydde otroligt mycket för världen, Sverige och Lund. Jag var 20 fyllda och det året präglade mig för hela livet. Utställningen har en tidslinje och den pågår till 16 december.

Min lilla 68-roman ”Dialog om Frihet” om Lund inns på Stadsbiblioteket. Denna blogg har förstås skrivit väldigt mycket om 1968, bl.a. en  artikelserie i 3 delar:

Malmö/Lund: Ett folks historia, vardag och uppslitande händelser berättas med stygn och textilkonst. Denna lördag har Lunds konsthall vernissage för en utställning med den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba (SDS).

Konsten: Resist!


a&art2***

2 kommentarer på “Krönikan 19/11 2018. 1968!

  1. Wikipedia
    26 januari, 2019

    Appreciation to my father who stated to me regarding this weblog, this weblog is actually amazing. https://www.inc.com/justin-bariso/amazon-wikimedia-wikipedia-donation-1-million-emotional-intelligence.html

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: