Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 11/11 2018. Trumps 5000 lögner.

Världen: Efter 601 dagar som president är Trump nu skyldig till 5.000 lögner enligt The Fact Checkers databas, skriver Washington Post.

Världen: Norge exporterar inte vapen och ammunition till Saudiarabien. Men nu har regeringen även beslutat att all annan militär export ska avbrytas (svd). Bra! Sverige måste följa efter!

Sverige: Nu kostar en riksdagspolitiker mer än fem fattigpensionärer (Aktuellt Fokus).

Sverige: Liberalerna på Gotland anser att antikommunism är viktigare än kamp mot antisemitism och bojkottar demonstrationen mot Kristallnatten. Man tappar hakan.

Sverige: ”Den svenska demokratin föddes i feghet” skriver Per Leander i Internationalen och redogör för socialdemokratins förräderi mot den historiska möjligheten till revolution 1918. http://www.internationalen.se/2018/11/den-svenska-demokratin-foddes-i-feghet/  Se även: ”De svenska arbetarrådens revolutionära flygblad 1918”: https://anarchyisorder.wordpress.com/2017/07/02/svenska-arbetarradens-revolutionara-flygblad-1918/ i faksimil på denna blogg.

Malmö/Lund: Det går åt rätt håll i Malmö. I årets mätning ser vi att fler känner sig trygga. Vi ser också att brottsligheten går ner (24Malmö).

Konsten: Claude Lorrain (1605-1682). Hans förnämsta nydanande insats låg i behandlingen av ljus, som utgår från horisonten och strömmar mot betraktaren. Han undvek vanligen det starka solskenet mitt på dagen med dess dramatiska kontraster mellan ljus och skugga och föredrog morgonens och den tidiga kvällens mera jämnt spridda glöd. Ingenting knyter Claude närmare till samtidens målare än just detta stora intresse för ljus, som han delade med konstnärer vilka i övrigt var så olikartade som Caravaggio, Bernini, Rembrandt, Vermeer och Velázquez.

Situationisten Ivan Chetcheglov skrev om Claude Lorrains målningar: ”Många av hans beundrare vet inte riktig vad charmen i hans målningar beror på. De talar om hans porträtt av ljuset. Detta har verkligen en ganska mystisk kvalitet, men det räcker inte för att förklara den ständiga uppmaningen till förflyttning i dessa omgivningar. Dessa omgivningar framkallas av ett outnyttjat arkitektoniskt rum. Palatsen är placerade direkt vid havslinjen, och de har ”meningslösa” hängande trädgårdar vars vegetation uppträder på de mest oväntade ställen. Uppmaningen att ströva framkallas av palatsportarnas närhet till fartygen”.Claude_Lorrain

Courtesy Claude Lorrain: A Seaport at Sunrise (1674).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: