Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 7-8/11 2018. Socialismens återkomst.

Världen: ”Socialismen gör märkligt nog en framgångsrik comeback i USA. Tack vare Trump” (AB). https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/vm2Bq4/socialismen-ar-pa-frammarsch-i-usa.

Världen:Forskning: God estetik gör oss lyckligare och mer sociala. Detta beskrivs i den nya boken Heart In The Right Street som bygger på ett mycket stort antal vetenskapliga studier. Boken har släppts av brittiska CREATE streets som är ett oberoende forskningsinstitut med fokus på den byggda miljön (Arkitekturupproret).

Sverige: ett 15-tal personer som tidigare bodde på Solna kommuns flyktingboende har vräkts och tvingas sedan fredagen att övernatta i tält. Nu behandlas de som vilka hemlösa som helst i kommunen och polisen tänker nu avvisa dem ännu en gång. Trumpifieringen av invandringspolitiken fortsätter.

Malmö/Lund: ”Biskopen fick en sten i huvudet” är en rubrik i Sydsvenskan man kan spinna vidare på. Det gäller studentupproret 1886 när muren kring Lundagård skulle rivas. Det gillade inte studenterna, och ett rykte sa att biskops Faxes fru hade beordrat rivningen för att få fri sikt över parken från sin bostad. Därför susade en sten in genom biskopens fönster. Esaias Tegnér menade senare att det bara hade gjort biskopen gott. Och studentupproren har en lång historia i Lund. De gjorde uppror när Karl XII ville tvångsinskriva dem i armén 1716, mot adelns arrogans 1793 och mot att Lundagårds träd blivit brutalt stympade 1802. 1886 var det alltså dags igen. För att inte tala om 1968. Stolta traditioner! Läs mer i artikeln ”Det radikala Lunds historia”: https://anarchyisorder.wordpress.com/category/det-radikala-lunds-historia-1/

Konsten: Odd Nerdrum.


spädbarn

Courtesy Odd Nerdrum: Spädbarn.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: