Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 3-4/11 2018. Konstnär, anarkist och sufist.

Världen: Donald Trump hotar nu med att skjuta skarpt på de fattiga immigranter som är på väg i karavan från Centralamerika till USAs södra gräns. Det är som R. Crumb sa redan 1986: ”Han är en ond man. Han är så ond att jag inte klarar av att se på honom”.

Sverige: Nazister försöker etablera sig i Töreboda där de köpt en fastighet, berättar Expo. Det ska bli ett Svenskarnas Hus. Watch out, Törebodabor! Vill ni verkligen ha en koloni av militanta vit-makt-anhängare som grannar på Västra Långgatan 29 i Älgarås? Agera! Tipstack Anne.

Malmö/Lund: Brinner för magin – lämnade studierna. Simon Tedenvall fick sin första trollerilåda när han fyllde fyra. När han var tolv år fick han sitt första betalda jobb som magiker. Tio år senare är det som magiker Simon drar in sin lön ( Lokaltidningen Lund). http://lund.lokaltidningen.se/nyheter/2018-10-31/-Brinner-f%C3%B6r-magin-%E2%80%93-l%C3%A4mnade-studierna-3425699.html

Konsten: Ivan Aguéli (1869-1917).”Anarkisten som hittade mystiken och ljuset”. Camilla Hammarström skriver om Ivan Aguéli på Thielska till 10 februari (AB). Aguéli såg efter läsning av Swedenborg materien som en avspegling av det andliga. ”Konsten är motsatsernas enande”.https://www.aftonbladet.se/a/oR2xjW?refpartner=link_copy_app_share


agueli

Ivan Aquéli, svensk konstnär, anarkist och sufist.

***

4 kommentarer på “Krönikan 3-4/11 2018. Konstnär, anarkist och sufist.

 1. Christer Brodén
  3 november, 2018

  På tal om sufism. Såg just på TV ett reportage från Pakistan. IS och fundamentalistiska sunni ser sufister som kättare och avfällingar. Sådana skall mördas, och så sker i stor omfattning. Sufister söker Gud genom att försjunka i sitt inre, meditation i stället för via Koranen.

  Det är samma kritik som riktas mot kristna mystiker. Fundamentalismen säger: ”Läs Bibeln!” En pakistansk sufist talade om Gud som kärleken. Så säger ibland en och annan kristen. Men jag tror att sufismens utbredning överdrevs i reportaget. Och bland oss är kristen mystik närmast okänd.

  Vore de rörelserna större, skulle de kanske kunna finna varandra. Fundamentalister kan bara finna varandra om endera religionen kapitulerar. Mystikerna säger i stället: ”Så kan man också säga, men inga ord kan ju vara verkligt sanna.”

  Med de orden kommer man i konflikt med alla religiösa och politiska idéer. Även anarkismen? Men då är man kanske riktigt anarkistisk.

  Gilla

  • Konst & Politik
   4 november, 2018

   Intressant resonemang du för här, jag instämmer om vad du säger om religion. Men anarkismen är i sig så klart inte en religion utan en politisk filosofi. En som däremot lyckades förena anarkism och buddhism var beat-poeten Gary Snyder i den fina lilla artikeln ”Anarkobuddhism”: https://anarchyisorder.wordpress.com/2015/04/21/gary-snyder-anarkobuddhism/ Den skrevs 1961 men är fortfarande aktuell för mig.

   Gilla

   • Christer Brodén
    5 november, 2018

    Gary Snyder: ”Historiskt sett har buddhistiska filosofer misslyckats med att analysera i vilken utsträckning som okunnighet och lidande orsakats eller förvärrats av sociala faktorer …”

    Buddhismen uppfattar väl världen som både illusion och verklighet samtidigt. Väljs det ena synsättet är de sociala faktorerna illusoriska, och inget att bry sig om. Jag motsätter mig dock att uppfatta materien som ”bara materia”. Ensidigt synsätt! Verklig eller illusorisk så är materien och dess värld ett mysterium.

    Fast nu ledde mitt resonemang till att de sociala faktorerna också är religiös mystik. Det är svårt att filosofera utan att snubbla över stötestenar och slå sig.

    Gilla

   • Konst & Politik
    5 november, 2018

    OK.

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: