Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 1/11-2/11 2018. Kultur förbättrar samhället.

Jag målar och målar. Ibland tittar färgen frågande på mig – och då byter jag kulör.

Världen: Företaget Vivos håller på att slutföra vad som närmast kan kallas för en hel trump-bombstad i South Dakota. Den enda skillnaden mot en vanlig stad är att den här ligger under jord. Varje bunker är 192 kvadratmeter stor (8 x 24 meter) och kan rymma 10–20 människor. Totalt ska runt 10 000 människor kunna bo här (svd). Byggandet av en privat bunker på villaägarens bakgård, en  ”Family A-bomb Shelter” hade en boom under kalla kriget . Det enda skyddet mot ett kärnvapenkrig är ett internationellt förbud mot kärnvapen – som Sverige redan undertecknat. Allmänna skyddsrum kan fungera i samband med  konventionell krigföring och det är myndigheternas ansvar att de är tillräckligt många men mot kärnvapenkrig hjälper de inte.

Privata skyddsrum är lönande för företagen men verkningslösa när det gäller, om det gäller. Mot strålningen finns inget skydd. Redan på 1950-talet reagerade situationisterna på den här sortens illusioner i artikeln ”The Geopolitics of Hibernation”, IS #7, 1962 och illustrationen nedan kommer därifrån. Mysigt? Nedrusta nu! https://www.cddc.vt.edu/sionline/si/geopolitics.html


Geo


Sverige: En polis har skjutit sig själv i benet under kvällen. Olyckan inträffade i samband med att en bil med två personer i stoppades i södra Stockholms län, rapporterar Aftonbladet. Polisen har förts till sjukhus och ska inte vara allvarligt skadad. Orsaken till varför skott avlossades – och varför polisen träffade sig själv – är oklart. Varför bilen stoppades är också okänt (AB). Inkompetens, kanske? Vidare: Polisförbundet anser att praxis vad gäller skadestånd till poliser borde höjas, och att nuvarande praxis sänder fel signaler (Metro). Fel signaler…ja litet oklart är det allt. Ska polisen ha skadestånd för att han sköt sig själv? Och det ska höjas?

Malmö/Lund: Lund blir huvudort för det stora europeiska projektet Cultural and Creative Spaces and Cities (CCSC) som startar under hösten. Det är kulturorganisationen Trans Europe Halles, med Mejeriet i Lund som bas, som kommer att leda projektet som ska inspirera hela Europa. Uppgiften är att med hjälp av metoder från det kulturella och kreativa området hitta lösningar och policys som förbättrar samhället. EU satsar cirka 15 miljoner kronor i projektet. (Lokaltidningen Lund). Utmärkt, men det borde ha varit 15 miljarder – 15 miljoner är peanuts i detta sammanhang. Over and out!

Konsten: Endre Nemes (1909-1985).


nemes2

Courtesy Endre Nemes.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: