Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 30-31/10 2018. ”Den andre” och rasismapokalypsen.

Världen: ”När Robert Bowers gick in i synagogan Etz Chaim, Livets träd, i Pittsburgh, Pennsylvania under sabbaten i lördags, gjorde han det som en del av ett större mönster. En del av en utveckling där land efter land tillsätter regeringar som hetsar mot judar, muslimer, hbtq-personer och kvinnor. Där hatets eld hela tiden får nytt virke. Där rädslan för utplåning i en globaliserad värld, där kapitalet kör över arbetarna vid varje tillfälle som ges, tar sig uttryck i fördomar och trångsynthet. Tar sig uttryck i att välja att lägga skulden på ”den andre”, skriver min favorittrotte Emma Lundström i Internationalen under rubriken ”Hatet är en rädd man med automatvapen”.http://www.internationalen.se/2018/10/hatet-ar-en-radd-man-med-ett-automatvapen/

Sverige: Stefan Löfven har gett upp försöken att bilda regering. Nu vill Jimmie Åkesson få sonderingsuppdraget. Rasismapokalypsen närmar sig. Eller? Åkesson statsminister = Revolution.

Sverige: Nopestr är en ny kampanj från gänget som gav er #dumpaselfiejobs. Vi tar ställning emot företag som utnyttjar ungdomar. Yepstr är en app som framställer sig som en trygg förmedlare av extrajobb till ungdomar mellan 16 och 21 år. Appen framställer sig som en samhällsförbättrare som gör ungdomar en tjänst genom att dem jobb och chans att bygga sitt CV. Yepstr jämför sig med ’’en lapp i mataffären’’ – en neutral förmedlare av extrajobb som grannar behöver ha utfört. Samtidigt så tar de 10% av den arbetandes lön som en ’’förmedlingsavgift’’.

Vi kräver att ungdomar inte ska behöva betala för att få jobba. Avgiften kan till exempel läggas på annonsören istället. https://gatorna.info/threads/stor-succe-vid-lanseringen-av-nopestrse-en-ny-kamp-1812/

Sverige: Författarförbundet: Nej till privatiseringen av stadsbiblioteket. Grethe Rottböl, ordförande Sveriges Författarförbund och Madeleine Hjort, ordförande Sveriges Författarförbunds Biblioteksråd skriver i en debattartikel på SVT Opinion att det inte finns några exempel på folkbibliotek som prövat privatisering och lyckats med att utveckla bibliotekens uppdrag och arbete gentemot medborgarna.

Debattinlägget är skrivet
efter att Stockholms nya kulturborgarråd Jonas Naddebo öppnar för tanken i Dagens Nyheter att ”överlåta Stockholms stadsbibliotek i privat drift”. (Riktpunkt).

Malmö/Lund: Höstlovet. Under höstlovet som nu står för dörren arrangerar många aktörer i Lund extra aktiviteter och program. Lunds kommun har sammanställt allt på sidan lund.se/lovilund. På programmet står bland annat aktiviteter som zombietecknarverkstad på Dalby bibliotek, föreställningar på Månteatern och med Teater Sagohuset i Folkparken, Lajv- och cosplaykväll på Linero bibliotek, Halloweenpyssel på Kulturen, prova på bordtennis på IFK-hallen och olika djur- och naturaktiviteter med naturum Skrylle. Dessutom pågår den regionala konstbiennalen Bästa Biennalen som bäst, med ett brett aktivitetsutbud för hela familjen (mynewsdesk).

Konsten: S. Jacobson: Big Bang Ruby.
Digital art 2018.


kub

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: