Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 29-30/10 2018. Ödesdag i Brasiliens val.

Världen: Ajamu Baraka om den modiga vänstertidningen Counterpunch.


Conterpunch

https://www.counterpunch.org/


Världen: Valet i Brasilien står mellan fascisten (!) Jair Bolsonaro och socialisten Fernando Haddad från arbetarpartiet som vill förbättra situationen för de fattiga.  Bolsonaro vill ha militärdiktatur, bekämpar hbtq-grupperna, vill att polisen ska få döda utan påföljande utredning, har hotat kvinnor med våldtäkt, vill öppna regnskogarna för gruvdrift och avverkning också på indianernas mark, och vill gå ur FN och Parisavtalet. Skrämmande, men också en reaktion på korruptionen i arbetarpartiet och kriminaliteten. Haddad har ingen del i dessa korruptionsrättegångar men är ny och ganska okänd som kandidat. Han står för fortsatt (social)demokrati. Den vanliga uppfattningen är att Bolsonaro vinner, och det kommer i så fall att påverka hela världen, inte minst miljömässigt..

23.30: När 88 procent av rösterna är räknade ser Jair Bolsonaro ut att vinna över vänsterkandidaten Fernando Haddad, enligt AFP. Enligt vallokalsundersökningar har Jair Bolsonaro närmare 56 procent av rösterna (svt). Vi får trösta oss med att det finns andra starka krafter i Latinamerika, vänsterkrafter, och när vinden vänder kan det gå lika snabbt åt det hållet.

Sverige: Trycket ökar på riksdagens talman Andreas Norlén att driva på för att få fram en ny regering. Om Stefan Löfven och S inte kan leverera är en möjlighet att Centerledaren Annie Lööf får prova (svd). Stackars svenska folket!

Malmö/Lund: När kommunstyrelsens nya ordförande skulle väljas i Lund föreslog SD Anders Almgren (S) för posten. (Lokaltidningen Lund).


Konsten: ”Per Englunds fotobok ’Kul att det körs’ behandlar graffitins grundämne: tagen. Den namnteckning som är sprejkonstens råaste ingrediens fångas på hundratals fotografier över en sexårsperiod. Här finns amatörer och de som har övat avancerad kalligrafi. Kvalitet och kvantitet. I sin inledning jämför Englund rörelsen bakom tags med dans. Barenthin Lindblad påpekar att dess repetitiva variationer kan jämföras med jazz eller techno. Med skillnaden att den frusna rörelsen blir kvar.” Hynek Pallas om graffiti som folkkonst, graffitiböcker och den skandalösa domen mot Saga Berlin (Expr.). https://www.expressen.se/kultur/konst/det-ar-hog-tid-att-se-graffiti-som-folkkonst/

Jag har försvarat graffiti och gatukonst så länge den har funnits (det var undertecknad som myntade uttrycket ”spraykonst” ”TTP” och att ”graffiti fick bokstäverna att dansa”) och det kommer jag att fortsätta med. Jag har forskat om graffiti i 40 år och gör ständigt nya fynd, men the writers är de verkliga experterna.  Lagligt eller olagligt spelar ingen roll så länge det är bra. På denna blogg finns åtminstone ett dussin längre artiklar (Se: Kategorier) och ett otal bloggposter i ämnet. Jag har också sajten Spraykonstarkivet med ”The International Dictionary of Aerosol Art” på: http://www.dictionaryofaerosolart.net/ Som anbefalles!


Tags
Tags. Foto S. Jacobson.
***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 oktober, 2018 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: