Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 26-27/10 (2) 2018. Samhällets bästa styrelseform.

Världen: Minst tolv sprängladdningar har skickats till åtta mål i USA, i huvudsak demokratiska toppolitiker, men också till skådespelaren Robert De Niro. Ytterligare två snarlika paket undersöks just nu. En man har gripits av FBI, misstänkt för att ha koppling till brevbomberna som har skickats. (AB). Mannen heter Cesar Sayoc Jr och bor i Florida (Expr.).

Sverige: En 21-årig man i den fascistiska organisationen Nordisk Ungdom dömdes i veckan för attacken mot en stillasittande manifestation på Mynttorget i Stockholm förra året. Tingsrätten menade att det fanns ett hatbrottsmotiv bakom dådet och dömer mannen till fängelse i två månader (Arbetaren).

Sverige: Högerspöket Anna-Lena Lodenius
klagade för en tid sedan över att den radikala vänstern ”inte är stigmatiserad” i den grad hon skulle vilja att den var. Kan det bero på att det inte finns någon anledning – eftersom folk i allmänhet anser att den har rätt? Och om Lodenius skulle vara föga populär inom den breda vänstern så är det för att hon hetsar mot oss trots att hon har fel, Det är fullt plausibelt och  rentav troligt att den radikala vänstern är mer omtyckt än Lodenius.

Sverige: ”En slumpmässigt utsedd riksdag skulle spegla våra åsikter bättre. Tror du att riksdagen speglar precis vad väljarna tycker? Glöm det. De folkvaldas åsikter skulle stämma bättre med folkviljan om platserna i riksdagen lottades ut slumpmässigt”. Det visar en undersökning av statsvetaren Sören Holmberg (SDS). Detta kan nog vara riktigt, och i så fall faller också motivet till de obegripligt höga politikerlönerna.

Redan i antikens Grekland användes lottning
till den tidens ämbeten i den ursprungliga formen för demokratin. Risken är väl att parlamentet idag skulle bli en helt opolitiskt byråkratisk administration som inte vill annat än att behålla makten för maktens egen skull. Ingen större skillnad mot nuvarande partikrati alltså. Valfunktionen måste nog vara kvar, men direktdemokratiska arbetarråd i ett stats- och klasslöst samhälle är nu som alltid den överlägsna demokratin, och dit kommer man bara genom revolution.

Malmö/Lund: ”Återupprätta rådhuset i Lund som säte för Lunds politiska ledningen och som kommunkontor”. Det skriver Mats Olsson från Vänsterpartiet i en ny motion. I motionen skriver Mats Olsson att sedan september har kommunalråden och och kommunkontoret försvunnit från huset för att istället sitta på två våningsplan i det nybyggda tingshuset.

Mats Olsson har det senaste året vid flera tillfällen försökt få klarhet i planerna för rådhuset men möts av tystnad eller undvikande svar (Lokaltidningen Lund). Man ska inte kasta paragrafer om man sitter i Kristallens Dårhus. Ett Allaktivitetshus/Kulturhus är det självklara användningsområdet till nuvarande Rådhuset på Stortorget!

Konsten: Rådhus/Dårhus.


dårhus

Courtesy Kex.

***

Citatet: ”Hela världen är vårt hemland. Vår lag är friheten. Vår enda tanke revolutionen i våra hjärtan”. — Dario Fo, skådespelare, ”vänsterextremist” (f. 1926).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: