Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 27/10 2018. Folket Först mot SEB.

Världen: Nästa vecka invigs den jättelika bronsstatyn ”Statue of unity” i den indiska delstaten Gujarat. Statyn, som föreställer den indiska frihetskämpen Sardar Vallabhbhai Patel, kommer då att vara 182 meter hög, och därmed världens högsta. Som jämförelse kan nämnas att Frihetsgudinnan i New York är 93 meter hög (Metro).

Själv hade jag hellre sett en staty av Gandhi som inte var en statens man på samma sätt som Sardar. Om man nu alls ska ha statyer. I Malmö och Lund finns ett antal helt överflödiga sådana, alltid av män dessutom. ”Lejoninnan från Lund” Hildur Sandberg (1891-1904) hade i så fall passat bättre, gärna på misantropen Schartaus eller högermannen Tegnérs plats. Ombyte förnöjer.


hildur

Hildur Sandbergs porträtt målat av Anders Trulsson, 1904.


Världen: Stoppa all svensk vapenexport till Saudiarabien! skriver Flamman. EUs ”påtryckningar” är verkningslösa men uteblivna inkomster är ett språk de förstår.

Sverige: Förra veckan avslöjades det att storbanken SEB ägnat sig åt organiserat skattefifflande för miljardbelopp. Under natten och morgonen spärrades storbankens kontor av på flera platser runt om i landet. Många skulle kunna tro att det var en polisavspärrning i jakt på korrupta bankirer men bakom avspärrningen stod aktivister från nätverket Folket Först (Aktuellt Fokus).

Malmö/Lund: De senaste årens stagnering i klimatpolitiken
, med klimatförnekare och högerpopulister på internationella ledarpositioner, väcker frågor och oro om framtiden. Vi ser konspirationsteoretiker och högerpolitiker göra gemensam sak i miljöfrågor – men vem tjänar egentligen på att vi ignorerar akuta klimatfrågor? AFA Malmö: Fossilkapitalet och nyfascismen.
https://antifa.se/2018/09/06/afa-malmo-analys-fossilkapitalet-och-nyfascismen/
Konsten: Sinhead O’Connor, den irländska sångerskan (Nothing compare 2U) som numera är omvänd till islam, sjunger det traditionella böneutropet.


***

Citatet: ”Vänlighet är min religion”. – Dalai Lama.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: