Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

FIGURATIONER.

Målningen nedan visar Steinar Jacobsens ”Sofie”. Jacobsen är en av konstnärerna som porträtteras i boken ”Figurationer”, 2009, en stridsskrift för måleriet i en allt blekare nutida konstvärld nästan helt utan måleri. Boken följdes upp med en utställning på Edsviks konsthall och med Nerdrum på Krapperups samma år. Visst kan det verka donquixotskt att slåss mot den diktatoriska Konstvärldens väderkvarnar. Men i ett historiskt perspektiv kan vår lilla postmoderna episod inom konsten mätas i nanometer. Måleriet kommer förr eller senare alltid tillbaka, berikat, och då kommer antiestetikens fuldyrkan (som också präglar nutida arkitektur) kanske inte att få mer än en huvudskakning och en suck i konsthistoriens annaler. Kejsaren var naken. Varje tid hyllar sig själv – men ibland har tiden fel, någon vågar påpeka detta,  och det har ingenting med kulturkonservatism att göra. Motståndet mot rivningsraseriet på 1960-talet eller proggmusikens synkoperade spelmanslåtar var inte kulturkonservatism, det var förnuft och känsla. Folkets kultur mot överhetens, dessutom. Odd Nerdrums skola fortsätter oförskräckt och obrutet den stora sköna målartraditionen. Färgen, formen och hantverksskickligheten lever sitt intensiva liv i både graffiti och gatukonst – så än finns det hopp.


Figurationer

 Courtesy Steinar Jacobson: Sofie.

***

Länkar till Figurationsdebatten (sv.wikipedia.org).

Figurationsfejden började med att Eva Ström 30/7 2009 hej vilt beskyllde utställningen för ”kulturkonservatism” och t.om. för”nazistisk estetik”. Som väntat höll ingen med henne. Debatten blev därefter något mer nyanserad och pågick fram till 7/10. Flera inlägg är välformulerade och intressanta även såhär ett decennium efteråt.

***


***

Boktips: Johan Lundberg och Christopher Rådlund: Figurationer. Romantik och realism i norskt samtidsmåleri. Atlantis 2009.

***

Se även: ”10 teser om nutidskonsten”: https://anarchyisorder.wordpress.com/2017/07/10/tio-teser-om-nutidskonsten/  och krönikan ”Nutidskonst vs. tidlös konst”: https://wordpress.com/post/anarchyisorder.wordpress.com/57977 samt ”Odd Nerdrum & The Kitsch Movement”: https://anarchyisorder.wordpress.com/2018/11/02/odd-nerdrum-och-the-kitsch-movement/

***

Pingback: http://retrogarde.org/?p=3433 Tack! ❤

***

baader

Courtesy Odd Nerdrum: Mordet på Andreas Baader. Opd 1977-78, 324 × 262 cm.

 

 ***

 

4 kommentarer på “FIGURATIONER.

  1. Pingback: Lästips: Figurationer-debatten | retrogarde.org

  2. Pingback: Några namn i Lunds konsthistoria. | Konst & Politik

  3. Pingback: Krönikan 24-25/10 2018. Nutida vs. tidlös konst. | Konst & Politik

  4. Pingback: ODD NERDRUM OCH THE KITSCH MOVEMENT: NÅGRA LÄNKAR. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: