Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 24-25/10 2018. Nutida vs. tidlös konst.

Världen: Den regimkritiske saudiske journalisten Khashoggis kroppsdelar har hittats  i generalkonsulns trädgård (AB). Detta är en gangsterregim – som passar bra ihop med Donald Trump.

Världen: Ny bok. Capitalism Is Killing the Earth: An Anarchist Guide to Ecology. Brittiska Anarchist Federation har nyligen släppt en pamflett där de utför en anarkistisk analys av ekologi – vilka problem vi står inför, vilka falska lösningar som staten och kapitalet – inklusive ”gröna” eller ”röda” partier – erbjuder, och vilka självorganiserade lösningar som kan ta oss framåt. Snyggt, lättbegripligt, och mycket läsvärt! http://afed.org.uk/wp-content/uploads/2018/10/Anar…/  Gatorna.info,


Sverige: Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa säger att en M-budget skulle ha goda chanser att röstas igenom i riksdagen, då han tror att både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna skulle rösta på den (AB). Skenheliga fascistkramare skulle man också kunna kalla dem.

Malmö/Lund: Region Skåne anställer för att minska sjukfrånvaron (Kristianstadsbladet). Bra! – men det är inte bara mer personal utan arbetsmiljön i sin helhet som kan minska sjukfrånvaron. Lönen ingår också i arbetsmiljön.

Malmö/Lund: Jag önskar verkligen att det fanns något roligt att berätta om Lunds Konsthall, jag vill den bara väl och att den får blomstra. Det passar mig inte att klaga eftersom kreativitet alltid i sig är positivt. Men. På fasaden finns numera en stor display som anger c:a 50 000 besökare – men inte från vilket år eller vilket datum. Från 1957? Eller från igår? Oanvändbar information. Det är sedan länge känt att publiken röstar med fötterna och kommer på sin höjd när det är externa utställningar typ Albert Wiking.

Konsthallschefen säger i Sydsvenskan att det satsas på ”bredd och variation”. Men endast en (1) målare kommer att ställa ut de närmaste 5 vernissagerna, Nina Roos. Hon är finsk lärare i ”målning” enligt Wikipedia. Visuellt är det, kanske, men inte måleri utan mera omålat med fläckar och texturer utan kulör och det är förstås helt rätt i tiden. Men som Oscar Wilde sa: Endast det moderna kan bli omodernt. Färg kan däremot aldrig bli omodernt men sist jag såg färg i denna lokal var 1995. Vidare ska Konsthallen ”satsa på förnyelse”; man har införskaffat en kaffeautomat.

Att någon annan konstkritiker reagerar väntar jag mig inte för där köper man konceptet rakt av och allting nytt är lika bra.  Liksom det finns konst och okonst finns det kritiker och okritiker. Gå till Skissernas, Jäger & Jansson eller åk till Malmö Moderna! Där visas både tidlös och nutida konst. Och i Malmö får du inte missa ett besök på P-huset Annas graffitivägg. Den verkligt nya konsten.

Konsten: Helene Schjerfbeck (1862 -1946).


maria-1906

Courtesy Helene Schjerfbeck: Maria, 1906.

***

Se även: ”10 teser om nutidskonsten”: https://anarchyisorder.wordpress.com/2017/07/10/tio-teser-om-nutidskonsten/ och ”Figurationer”: https://anarchyisorder.wordpress.com/2018/10/26/figurationer/

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: