Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 23-24/10 2018. Klimatet är antikapitalistiskt.

Världen: Paula Grossman jämför flygande och alkoholism, inte som samband men som beteende (Expr.). Så är det ju. En motbok för flygande för klimatets skull vore ett bra förslag. Och har vi en väldig tur kommer kanske den annalkande istiden längre fram att neutralisera temperaturhöjningen. Men det kan man inte lita på så nu måste världen bli koldioxidneutral – snabbt.


Det var den nu ackumulerade industrikapitalismen som kickstartade klimatförändringen på 1850-talet och sedan dess även bilismen, så den effektivaste åtgärden måste vara att lägga om produktionen helt – dvs avskaffa kapitalismen. För någon ”grön kapitalism” finns inte och kan inte finnas, den kräver en totalt obegränsad expansion för sin blotta existens. Det lär inte bli helt oproblematiskt men alternativet är så mycket värre. Och som bonus efter omställningen får vi ett lyckligare och lugnare liv.


Sverige: Vardagsrasismen som apotekspersonal får utstå är en förlängning av språket som används på nätet, menar Tomas Åberg som är med och driver organisationen Näthatsgranskaren. Han vittnar om personer som skryter på Facebook om hur de behandlar personal.– Vi ser hur de skryter om hur de vägrar ta hjälp av rasifierade och använder ”N-ordet” (svt). Vilken roll SD har i denna utveckling är ju fullständigt glasklart. Uppifrån ruttnar samhället av korruption och nerifrån förgiftas det av rasism och nationalism. Och det parlamentariska läget är oklart. Vad krävs mer för en social revolution? Un pueblo unido jamas sera vencido!


Malmö/Lund: Malmös berömda mus-konstnärer har gjort det igen – denna gång i form av ett jazzkafé och en resebyrå. Konstverket i miniatyr sattes upp i den franska staden Bayonne. Jazzklubben Sacreblues ståtar med posters av artister som Mouse Davies och John Coltrat och ligger vägg i vägg med resebyrån Anatole. En stor del av inredningen består av souvenirer från olika städer och länder (skd). Materiell konceptkonst av högsta kvalitet!


Konsten: Muscafét i Bayonne.muscafé

Foto courtesy Anonymouse.

***
Citatet: ”Jag accepterar inte det onda. Människan är perfekt. Själen kan inte förtappas. Det går framåt … Hittills har man skildrat olyckan bara för att inge skräck och medlidande. Jag har skildrat lyckan för att väcka deras motsats.” — Comte de Lautréamont (1846-1870) fransk poet,

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: