Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 23/10 2018. Det blåser på månen.

När jag gick en kvällspromenad i höstnatten upptäckte jag en vacker ljus dimma runt månen, det som Eric Linklater så romantiskt kallade för ”det blåser på månen”. Det gjorde mig glad. Mitt annars så stabila humör är lite svajigt just nu som det alltid är i övergången från en årstid till en annan. Men det ordnar sig nog; kvällspromenaden gjorde mig gott.

Världen: Federal polis uppskattade att 3 000 migranter under söndagen vandrade vidare mot USA, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s utsända. De började sin långa vandring från den våldshärjade staden San Pedro Sula i Honduras i förra helgen. Donald Trump försöker nu med alla medel att stoppa dem (AB). En sån elak människa…

Sverige: Borlänge är Sveriges fulaste stad. I alla fall om man ska gå på den webbomröstning som föreningen Arkitekturupproret ordnat på Facebook. Av totalt 7000 röster hamnade drygt 1000 på Borlänge. Näst fulast blev Västerås med närmare 800 röster, och trea kom Hässleholm med cirka 300 röster (Metro).

Jag har varit i Borlänge och jag tycker inte det är direkt orättvist, även om dom har ett fint kulturhus, åtminstone på insidan. Med de vackra sekelskifteshusen i Lund t.ex. gäller väl det motsatta, fina fasader men inte så ändamålsenligt på insidan. Men vill man rätta till det låter det sig göras ganska enkelt; det är värre med de moderna husen.


Sverige: Sverigedemokraternas gruppledare i Hörby, Stefan Borg, avgår som kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande. Det efter Expos och andra mediers avslöjande om att han spridit homofobi och rasism på sociala medier (Expo).

Malmö/Lund: Samtidigt tar Moderaterna och Kristdemokraterna över makten i Trelleborg med hjälp av Sverigedemokraterna (AB). Stackars Trelleborg. Inget roligt att bli kallad ”rasiststad” likt Hörby.

Konsten: Det blåser på månen.


blåser3

***

Lästips: Det blåser på månen (originaltitel: The Wind on the Moon) är en barnbok från 1944 av den brittiske författaren Eric Linklater. Den svenska översättningen av H. Hultenberg utkom 1945. Flickorna Dina och Dorindas fantastiska äventyr.  Fröken Häxelin som förvandlar dem till kängurer för en tid,  Silverfalken och de andra djuren, sappörerna, informatorn,  domaren… Flickorna befriar sin far majoren ur fångenskap i Bombardiet under många roliga och spännande förvecklingar. Fina illustrationer. Och allt börjar med att ”det blåser på månen” en höstkväll. En av mina absoluta älsklingsböcker än idag.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: