Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 22/10 2018. Free at last!

Världen: Världen kunde vara ett paradis. En förutsättning är frånvaron av Stat och Kapital och en hel del annat. Som att kärleken är närvarande. Att så väldigt många ändå vill och vågar kämpa för en bättre värld gör mig tårögd. Vi vinner, kamrater!

Sverige: Hittills har de övriga partierna hållit SD utanför inflytande. Utom i Hörby, då. ”Välkommen till Hörby – här är fördomarna lite fler!” Om avståndstagandet håller i längden; I så fall kommer partipolitikens anseende – som är konstant lågt på gatan – att stiga, åtminstone tillfälligt. Att någon någon gång gör någonting däruppe förbluffar. Fortsätt så bara – mindre SD, mindre etnokrati är lika med mer demokrati.

Men som jag har skrivit tidigare: det var ett misstag från början att låta SD ställa upp i valet. Hade vi följt FNs och EUs proklamationer som vi undertecknade 1969 respektive 2000, före SDs inval 2010, så hade ”rasistiska organisationer” varit förbjudna som det står i dokumenten. Gäller även organisationsformen politiskt parti i detta fall. Valmyndigheten gjorde alltså fel när SD fick registrera sig. Det får vi alla lida för nu och kanske för överskådlig tid framöver när allt fler lättpåverkade personer hittar på att trakassera invandrare – senast nu apotekspersonal (!) – med SDs rasism i ryggen.

Som en av dem säger: ”Min slöja kan jag ta av mig men det kan jag inte gör med min hudfärg”. Jag skäms på allas vägnar.

Malmö/Lund: Om Drömmar. Jag har haft sömnsvårigheter ända sedan barndomen, men nu har jag märkt att jag drömmer mer med mindre sömnmedicin, och jag älskar att drömma. Oftast är drömmarna roliga eller absurda, och jag har fört drömdagbok sedan tidigt 1980-tal. Men i natt drömde jag riktigt tråkigt. Jag satt på Arbetsförmedlingen mellan 7 på morgonen och 5 på eftermiddagen utan att det blev min tur. Lokalen var nersliten och luktade illa, personalen hade ”långlunch”. Jag är oändligt tacksam över att vara pensionär, trots att jag har ett mycket roligt arbetsliv och ännu roligare studier bakom mig.

Free at last!


Konsten: Jag skrev ju om ”Avalons Dimmor” nyligen, och jag vill verkligen rekommendera Joseph Campbells bok ”Myternas Makt”, 1990, och CG Jungs bok ”Människan och hennas symboler” 1995. Där finns enormt mycket visdom att hämta. Finns vanligen på bibliotek och antikvariat. Här en illustration ur Jungs bok.


jungCourtesy C G Jung.

Citatet: ”Fascismen betyder inte att borgarklassen är stark – den betyder att den är svag, att den desperat kämpar för att rädda sitt döende system. Vi har alltså ingen anledning att misströsta, utan all anledning att kämpa hårdare.” — Mao Tse Tung (1893-1976) maoist.

***

 

4 kommentarer på “Krönikan 22/10 2018. Free at last!

 1. enkvinnasfotsteg
  21 oktober, 2018

  Jung var ett bra hösttips för läsning, det synkroniserar med skuggan. 🙃 Tack!

  Gilla

  • Konst & Politik
   21 oktober, 2018

   Tack själv kära du! Jungs självbiografi är också mycket läsvärd om du kan få tag på den.

   Gillad av 1 person

   • enkvinnasfotsteg
    22 oktober, 2018

    Jag ska finkamma Sthlm. 😀

    Gilla

   • Konst & Politik
    22 oktober, 2018

    Den heter ”Mitt liv: minnen, drömmar, tankar” (svensk översättning och bearbetning av Ivar Alm, Natur och kultur, 1964. Översättningen rev. av Philippa Wiking, Wahlström & Widstrand, 1979!. Lycka till!

    Gillad av 1 person

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: