Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

AVALONS DIMMOR. Några engelska myter och legender.

Det finns ett samband och en gyllene tråd mellan Kung Arthur, Excalibur, Camelot, Graal, Avalon, Merlin, Robin Hood, Marion, Rickard Lejonhjärta, Bilbo, Frodo och Gandalf. En del är romantiska romanfigurer eller rena fantasygestalter, några är dokumenterat historiska personer. Alla vittnar de om längtan efter en engelsk mytologi i klass med den grekiska eller nordiska, komplett med hjältebedrifter och övernaturliga inslag. Detta var också JRR Tolkiens strävan: ”Jag ville ge England sin egen mytologi”.

BILD 1Slottet Camelot (Doré). Kung Arthurs död (James Archer).

Arthur började sin bana som ung springpojke vid tornerspelen. En dag hade han glömt riddarens svärd och passerade den sten mitt i staden där ett svärd var nerstucket ända till fästet. På stenen stod inskriberat att ”Den som drar upp detta svärd blir Konung av England”. Ingen riddare hade lyckats dittills. Arthur drog upp svärdet utan minsta ansträngning, och det var så han blev kung och flyttade in i slottet Camelot. Professor em. Peter Field menar att Huddersfield nära York i Nord-England är det troligaste stället för Kung Arthurs slott Camelot. Drottning Guinevere förälskade sig hemligt i Arthurs vän Lancelot och avrättades enligt traditionen för äktenskapsbrott. En lista över samtliga riddare på de 151 stolarna kring Runda Bordet och deras vapenutrustning beskrivs i Theatre of Honour (1622) av Andrew Fairne, och i legenden återfinns Svärdet i Stenen, Excalibur och Drottningen av sjön, liksom sökandet efter den heliga Graal, den bägare som Jesus drack ur vid den sista måltiden och som återspeglar medeltidens upptagenhet vid reliker. Både konsten och litteraturen, från Shakespeare till Prerafaeliterna, har inspirerats av legenden. Den gode trollkarlen, druiden och siaren Merlin återkommer hos Tolkien som Gandalf.

Språkets gränser är världens gränser som Wittgenstein sa, och språkvetaren Tolkien började med att välja ett namn när han skapade sina karaktärer. Fornnordiska, isländska och keltiska hörde till hans favoritspråk, och särskilt alverna har fått vackra och eteriska  namn som Galadriel, Legolas, Eol, Eärendil och Celeborn.

BILD 2
Rickard Lejonhjärta, Errol Flynn som Robin.


Robin Hood hävdas numera vara en verklig historisk person, liksom korsriddaren Rickard Lejonhjärta (1157-1199) även om Robin i verkligheten kan ha tjänat en senare kung som Edvard II. Berättelsen Gest of Robyn Hode, nedskrevs tidigast omkring 1370 – i detta verk kämpar Robin mot sheriffen av Nottingham, hjälper en fattig riddare, möter Englands kung och tjänar denne under en period, varefter han återvänder till det glada skogslivet. Vår tids bild av en man som tog från de rika och gav till de fattiga har alltså ett visst verklighetsunderlag, även om tid och plats varierar något.

Robin Hood kom alltså från trakten av Wakefield, där han – enligt Joseph Hunters gissning – troligen råkade i onåd på 1320-talet, kanske till följd av deltagande i earlen av Lancasters misslyckade uppror 1322. Efter att ha levt som fredlös i skogen förläts han av Edvard II och befann sig en tid i dennes tjänst. Att han ska ha sett ut som Errol Flynn är dock knappast plausibelt. Men Robin Hoods anda lever vidare, från The Diggers till Tupamaros.

BILD3

Merlin, (Ian McKellen),  JRR Tolkien, in person.

***

Källor: Thomas Malory, Geoffrey av Monmouth, Howard Pyle, Peter Field, Joseph Hunter m.fl.’

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: