Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 19/10 2018. Om maktmissbruk.

”Abuse of Power comes as no surprise”. — Jenny Holzer.

Världen: Chefen för Interpol arresteras i Kina, Ryssland giftmördar medborgare i England och Saudiarabien styckmördar – som det nu ser ut – en regimkritisk journalist på sin ambassad i Turkiet. Donald Trump – med starka ekonomiska band till Saudierna låtsas som det regnar. Maktmissbruk på oanade höjder. Någon som tycker att vi behöver en ny världsordning?

Sverige: Efter en långvarig kris som inbegrep maktmissbruk av olika slag verkar nu Svenska Akademien eventuellt vara på bättringsvägen. Antalet medlemmar är just nu 13 efter ett par nya inval och man planerar att dela ut priserna för två år samtidigt 2019. Men Horace Engdahl klämmer i Times Literary Supplement till med Franska Revolutionens terror 1792-93 som liknelse, vilket kanske inte är helt välfunnet som beskrivning av #metoo-kampanjen. Möjligen i den betydelsen att Franska Revolutionen var demokratins första genombrott. Den enda gång Akademien gjort mig glad var när Bob Dylan fick litteraturpriset, och hur Sara Danius lyckades hantera  honom. Men det kan man ju inte leva på i all oändlighet.

Sverige: SDs bildspråk är inte alltid så lyckat. Malin Wollin i AB: ”Efter sin andra talmansrunda talar Jimmie Åkesson direkt till sina väljare när han säger att vi alla måste sluta se på Sverigedemokraterna som en sjukdom som försvinner. Sedan dess kan jag inte sluta tänka på vilken sjukdom som avses. En böld. Det är det enda som jag kan komma på. En böld. Och på en punkt är vi överens, Jimmie och jag, den där bölden försvinner inte vad vi än penslar på den.”. Ja, SD är verkligen en varböld och då krävs en radikal operation.

Malmö/Lund: Håkan Lockby slutar på kommunens gatukontor i Lund. Han beskriver sig själv som lyhörd (SDS). Det har jag inte märkt. På 90-talet demolerade och ersatte han min älskade odlingslott på Sångarevägen med en parkeringsplats – som inte kom att användas – och jag fick aldrig någon likvärdig ersättning för detta mitt dagligt nyttjade smultronställe. Jag gjorde en JO-anmälan. Förr var Sångarevägen ett öppet rekreationsområde, nu har det sedan länge fått växa igen och utgör en ogenomtränglig snårskog. Jag kommer inte att sakna honom. Här är min Krönika #885 om detta kommunalbyråkratiska maktmissbruk samt Sydsvenskans devota hyllningsartikel.

• ”Kultur betyder odling”: https://anarchyisorder.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=29226&action=edit
• ”Håkan Lockby lämnar Lund”: https://www.sydsvenskan.se/2018-10-18/lockby-lamnar-lund


Konsten: Rådhus/Dårhus.


dårhus

Courtesy Kex.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: