Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 13-14/10 2018. Tamimi: ”Låt oss avsluta kapitalismen!”

Världen: Anarkism och icke-leninistisk marxism kompletterar och stärker varandra både i teori och praktik – som i den autonoma rörelsen. Med förutsättningar att växa till en massrörelse nu när den gamla politiken inte längre känns relevant framförallt för unga arbetare och intellektuella. Låt oss bygga fler befriade zoner i Sverige och Europa – med Rojava som exempel. Avanti!

anarchomarxism


Världen: Ahed Tamimi: ”Vi säger alltid att vi får styrka av ert stöd, men ändå ser vi er inte bara som stöd för vår sak, vi ser er som kollegor i vår gemensamma kamp. /…/ Låt oss avsluta exploatering, kapitalism, kolonialism och imperialism!” (Riktpunkt). https://riktpunkt.nu/2018/09/ahed-tamimi-lat-oss-avsluta-kapitalismen/

Sverige: Efter alla dessa presskonferenser i svt om en ny regering står det klart att varje alternativ blir sämre än den nuvarande regeringen, som i sin tur bara haft ett obetydligt inflytande från vänster. SD kommer att ha störst påverkan även utanför någon regeringskonstellation. Och jag ruttnar verkligen på uttrycket ”breda blocköveskridande lösningar” som upprepats hundratals gånger rakt ut i luften. Alliansen är överspelad. S+M vore en lika stor katastrof som M+KD och Kristersson är en clown, inte en statsministerkandidat. Nu går bollen vidare till Löfven och den parlamentariska pratkvarnens buskiskomedi fortsätter. Same shit different assholes.

Sverige: Miljöpartiet i Stockholm stad beslutade igår kväll att säga ja till samarbete med Alliansen. Det innebär att det blir maktskifte i huvudstaden som de senaste fyra åren styrts av en rödgrönrosa majoritet med Socialdemokraterna i spetsen (AB).

Malmö/Lund: I dag presenterades Rädda Barnens nya rapport. Där slår de fast att barnfattigdomen i Sverige minskar – men samtidigt lever fler än var fjärde barn i Malmö i fattigdom. Det är den högsta siffran i landet. Trots att Malmö fortfarande har den största barnfattigdomen har den dock minskat även här. Mellan år 2011 till 2016 har barnfattigdomen minskat från 29 procent till 25 procent i Malmö. Enligt rapporten lever 186 000 barn i utsatthet i Sverige idag och bland barn med utländsk bakgrund är fattigdomen sju gånger högre än för barn med båda föräldrarna från Sverige. (24Malmö).Konsten: John William Waterhouse (1849 -1917).


ophelia4

Courtesy John William Waterhouse: Ophelia.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: