Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 12-13/10 2018. Det revolutionära nöjet att tänka själv.

Världen: Börserna är på väg neråt både i USA och Europa. Ett nytt 1929 på väg? Har vi råd med kapitalismens inbyggda irrationella kriser? Nej, särskilt inte nu med de ekonomiska satsningar som måste göras per omgående i klimatomställningen. Med demokratisk planekonomi hade det gått mycket bättre och skattebetalarna hade sluppit stå för konjunktursvängningarna.

Världen: Orbán skrev tackbrev till grekiska nazister. Ungerns premiärminister Viktor Orbán tackar i ett brev det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning för deras stöd i Europaparlamentet. Brevet har väckt starka reaktioner (Expo).

Sverige: De flesta journalister är frustrerade författare in spe, verkar det som. Det de vanligen producerar är någon sorts individuell vardagsbetraktelse, långt ifrån vår tids ödesfrågor och i bästa fall med en liten twist på slutet. Ett litet prosastycke som vill bli ett romankapitel. Själv engagerar jag mig i världens tillstånd. Vad kan göras? Tyvärr innebär det också en mängd fragmentariska ”nyheter” som ska kommenteras och med milt våld insättas i ett sammanhang. Men jag försöker åtminstone och det är vad dessa mina krönikor handlar om: att skapa mening. i en förvirrad tid.


de jong


Sverige: ”En genomsnittlig mobilanvändare kollar sin telefon 5-7 gånger i timmen. Vem tjänar på att vi håller på så här? Att vi nervöst fingrar på våra telefoner är ingen slump. Företagen bakom apparna avlönar psykologer för att göra dem beroendeframkallande. De styr dig”, säger Cyklopen. Ja, men de styr inte mig för jag vägrar att ha mobil. Det kan du också göra. Det revolutionära nöjet att tänka själv. Situationisterna skulle ha uppskattat det. https://gatorna.info/threads/makt-kontroll-och-revolt-red-mirror-sthlm-1-1769/

Malmö/Lund: I början av 1960-talet delades Situationistiska Internationalen i två: Den franska revolutionära med Guy Debord som ledde fram till Majrevolten i Paris och den konstnärliga med Jörgen Nash och Drakabygget i Örkelljunga, här med Jacqueline de Jong & The Situationist Times. Malmö Konsthall 15.9 – 13.1 2019.

Konsten: John William Waterhouse (1849-1917).


Windswept_by_John_William_Waterhouse

Courtesy John William Waterhouse: Windswept. Informationsstormen?

***

Citatet: ”Ni kallar oss för banditer men det är värre än så: vi är situationister”. — Jacqueline de Jong, Situationist Times.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: