Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 12/10 2018. Kollaborativ ekonomi.

Det har varit en underbar indiansommardag denna torsdag. Vackra höstfärger, ljumma vindar, sol och 20 plusgrader. Då är det skönt att leva. Är det sommarens sista ros som Waterhouse’s kvinnogestalt andas in? ”The Soul of the Rose”, bilden nedan.

Världen: Kairo är världens mest farliga megastad för kvinnor, visade en undersökning i fjol. Men i Egypten är det inte förövarna som straffas, utan offren. Som Amal Fathy, just dömd till två års fängelse. https://www.expressen.se/nyheter/hon-kallade-egyptiska-man-for-kata-skitstovlar-doms/ Tydligen nådde inte #metoo hit, det hade verkligen behövts.

Sverige: Fem aktivisttips hämtade från Fatemeh Khavaris bok ”Jag stannar till slutet”. Nu blev du nyfiken! Läs det på: https://gatorna.info/threads/fem-aktivisttips-hamtade-fran-fatemeh-khavaris-bok-1768/ eller på ABC för Autonoma: https://anarchyisorder.wordpress.com/2012/01/31/abc-for-autonoma/ Allra helst: Köp boken (Norstedts 2018) !

bokenSverige: Kollaborativ ekonomi
– privatägande är inte längre en norm. ”I ett samhälle med kollaborativ ekonomi bor människor i kluster i mindre tätorter eller städer. Vi bor tillsammans i större utsträckning och är förbundna med kollektivtrafik för att nå varandra. Här har civilsamhället en framträdande roll där planering och beslut präglas av normer om ömsesidighet. Konsumtionen är liten och man delar på saker eller maskiner.– Man styr lokalt med en hög grad av självbestämmande. Men man är till viss del också nationellt samordnade genom olika nätverk och sammanslutningar”, säger Pernilla Hagbert, forskare på KTH om ett av flera framtidsscenarion efter klimatomställningen (svt).

En alldeles utmärkt idé, genomför den i full skala! Med litet tur och klokhet kan vi måhända vända klimatproblemet till något positivt: de bästa och effektivaste lösningarna är också de mest progressiva och radikala. Tokkonsumtion, fossila bränslen och miljöförstöring är helt enkelt omodernt. För att inte tala om Stat & Kapital!

Malmö/Lund: Det kan ha funnits antisemitiska motiv bakom radhusbranden i Lund natten mot i tisdags, säger polis och en judisk organisation till Sydsvenskan. Branden utreds som hatbrott (GP). Jag kan tänka mig att en eller flera nazister ligger bakom detta dåd, vem annars? Några inhemska nassar har vi inte, dom aktar sig j-vligt noga för alla Lunds antifascister så det måste vara någon utifrån.

Konsten: John William Waterhouse
(1849 -1917). Tillhörde konstnärsgruppen Prerafaeliterna, känd bl.a. för sina målningar och illustrationer till Shakespeare. ”Ofelia” var ett av hans omtyckta motiv, men även antikens fabler och legender. Det kommer ett par målningar till av denne konstnär i de följande krönikorna. Håll till godo!


John_William_Waterhouse_-_The_Soul_of_the_Rose,_1903

Courtesy John William Waterhouse: The Soul of the Rose, 1903.

***

Citatet: ”Fyra spår har Gud lämnat kvar av Paradiset. Stjärnorna, djuren, blommorna och barnen.” — Dante Alighieri.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: