Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 11/10 2018. Splittring i Alliansen.

Världen: Charlottesville, VA – Idag meddelade de federala myndigheterna att fyra män från Kalifornien arresterades på grund av sitt engagemang i våldet vid den nynazistiska demon i augusti 2017. De fyra männen är alla medlemmar av Rise Above Movement eller RAM, en Kalifornien-baserad militant nynazistisk grupp känd för sin tonvikt på gatukamp (Unicorn Riot).

Världen: Klimatet. Radikala åtgärder brådskar.


klimat
Sverige: Splittringen är total bland alliansväljarna om Sverigedemokraterna, visar Aftonbladet/Inizio. Mest positiva till stöd av Jimmie Åkessons parti är KD och M. Bland Annie Lööfs väljare säger väljarna blankt nej till SD – 92 procent vill i stället regera med hjälp av Socialdemokraterna (AB).

Sverige: Vänsterpartiet bryter det rödgröna samarbetet i Borås. “Vi tänker inte bidra till att vrida politiken åt höger” säger Vänsterpartiets ordförande Ida Legnemark till Aktuellt Fokus.I Borås har Socialdemokraterna och Miljöpartiet meddelat att de tänker bilda styre med Centerpartiet och Liberalerna. Som svar på S och MP:s högervridning väljer Vänsterpartiet att avbryta det rödgröna samarbetet ute i nämnderna. (Aktuellt Fokus).

Malmö/Lund: Alliansen tar makten i Lund med hjälp av FNL. Lund får ett alliansstyre – med inslag av FNL. Philip Sandberg (L) blir kommunstyrelsens ordförande och därmed Lunds mäktigaste politiker. Men SD får rollen som vågmästare i både kommunfullmäktige och i nämnderna (SDS). Katastrofalt. Alla mot SD i Lund! Ett SD-fritt Lund är en fråga om anständighet – här har ni inte att göra!

Konsten:Hilma af Klint blir första svensk på Guggenheim. Hilma af Klint blir den första svenska konstnär som visas på konstmuseet Guggenheim i New York, där delar ur sviten ”Målningar till Templet” ställs ut i höst. Det solidariska kvinnokollektiv hon omgavs av kan enligt forskare vara en orsak till att hon kunde genomföra sitt mäktiga livsverk (ETC).

Konsten: Anne Appleby.


maple-grove-2008

Courtesy Anne Appleby: Maple Grove, 2008.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: