Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 10/10 2018. Girigheten förlorar i längden.

Världen: En osjälvisk personlighet tycks vara vägen till både barnlycka och framgång. Stick i stäv mot vad man kan tro är det inte den själviske som vinner i längden. Åtminstone inte när det gäller barn och pengar. Då är det i stället den som inte bara tänker på sig själv som drar det längsta strået, visar forskning. https://www.sydsvenskan.se/2018-10-08/den-girige-forlorar-bade-barn-och-pengar

Detta stämmer också bra överens med vad Peter Kropotkin kom fram till i boken ”Inbördes Hjälp” redan för mer än hundra år sedan och är ytterligare en bekräftelse av hans forskning.


girig


Världen: FN säger att det behöver planteras ny skog på en yta stor som Kanada före år 2050 som ett led i klimatkrisens lösning (Time).


Sverige: Jag tycker Daniel Suhonen (s), Jonas Sjöstedt (v) och Joakim Månsson-Bengtsson (fi) skulle kunna bli en bättre regering än vad vi haft och kan komma att få. Om vi nu inte kan få slippa helt. ☺

Malmö/Lund: Lunds universitet vill vara med och utrota hunger. Universitetet satsar 64 miljoner kronor i en forskarskola, där all forskning ska syfta till att uppnå målen i Agenda 2030: utrota fattigdom, ge mänskliga rättigheter åt alla, och skydd för planeten (SDS).

Konsten: Det var för två år sedan som konstnären Saga Berlin arbetsledde ett projekt där den tomma bassängen vid Hägerstensbadet graffitimålades med röd färg. Som en del av konstverket, inspirerat av den buddistiska mandala-ritualen, skulle poolen tvättas ren nästa dag. Men hon greps och åtalades senare för grov skadegörelse alternativt medhjälp och anstiftan till detsamma (Expr.). Det är totalt vansinnigt att ge henne 300 000 kronor i skadestånd när hon planerat för rengöring själv – som man hindrade henne ifrån. När ett konstprojekt möter en fantasilös och rigid byråkrati blir det konsten som förlorar. All heder till Saga som försökte! Och domen måste överklagas. Grundlagen säger att fritt konstnärligt utövande inte får hindras ens i konflikt med andra intressen eller lagar.

”Yttrandefriheten enligt denna grundlag har till ändamål att säkra ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och ett fritt konstnärligt skapande”.     — YGL/Yttrandefrihetsgrundlagen (1991:1469) 1 kap. 1 §.

Go for it Saga! https://anarchyisorder.wordpress.com/2011/12/28/graffiti-konstnarlig-frihet-och-grundlagen/SagaBerlin

Saga Berlin.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: