Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 7-8/10 2018. SEGER för Hambachskogens bevarande !

Världen: Seger för Hambach-aktivisterna! Hambachskogen utanför Köln är en omstridd plats. Nu har kampen mellan energibolaget och anti-kolaktivisterna avgjorts – i alla fall för ett tag framöver. Under lördagen firade tusentals miljöaktivister en oväntad seger på ett fält utanför Hambachskogen i Tyskland, rapporterar The Guardian. Ett beslut från domstolen stoppar nämligen skövlingen av den omstridda skogen – i alla fall för ett tag framöver.

Den uråldriga skogen utanför Köln
har ockuperats av aktivister under de senaste sex åren, och har blivit en symbol för motstånd mot kolenergi i Tyskland. Trots sitt gröna rykte är landet forfarande väldigt beroende av kol. Företaget RWE, Tysklands näst största energikoncern och Hambachskogens ägare, bestämde sig för att skövla de återstående 200 hektaren för att ge plats åt en jättelik brunkolgruva – med start den 15 oktober. Under en polisinsats, som pågick under nästan tre veckor, tvingades aktivister ut ur skogen och deras trähus monterades ner (Metro). En person omkom under den våldsamma brunkolsbevarande (!) polisinsatsen.

Nu verkar kampen ha förts till seger. Vi gratulerar både aktivisterna och mänsklighetens kolfria framtid! https://www.metro.se/artikel/tusentals-milj%C3%B6aktivister-firade-seger-mot-energif%C3%B6retaget


Hambacher

50 000 aktivister firar segern. Foto Courtesy TT.


Malmö/Lund: Så fort en miljökamp är vunnen återstår en ny, men då har också självförtroendet och segervittringen stärkts. Syréner i trädgården kan bli förbjudet (!) skriver Expressen. Jag är beredd att dö för mina syréner. Lund är syrénernas stad sedan flera hundra år, det finns uråldriga syrénbersåer i hela landet och allt tal om ”invasiv art” i detta fall är lögn. Syréner är en gammal svensk kulturväxt med en doft och färgrikedom utan motstycke. Bevara syrénerna!

Konsten: Syréner.


syréner

***

Citatet: ”Överskatta inte SD – underskatta inte fascismen”. — Flamman.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 oktober, 2018 av i * KRÖNIKAN och märktes , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: