Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 6-7/10 2018. Brittsommar!

Världen: Noam Chomsky on ”Russia Gate” (Anarchimedia).Världen: 30 000 hyllade Kim Larsen. – Riktigt många, 25-30 000 deltar i minnesmarschen i Köpenhamn för Kim Larsen. Nytorv/Gammeltorv som var tänkt som tågets slutstation har inte plats får så många människor, så vi uppmanar folk att inte nödvändigtvis fortsätta dit, skriver polisen på Twitter (svt).

Sverige: Brittsommar! Dags att ta av sig regnstället – nu byts höstrusket ut mot betydligt varmare väder. Den kommande veckan väntas nämligen kantas av 20 grader och sol, på flera ställen i Sydsverige.– Om prognosen står sig och det fortsätter vara så soligt som det är nu, då tror jag inte att 21 grader är omöjligt heller, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Storm (Expr.).


höstlöv.jpg


Malmö/Lund: Vinden vänder
konstaterade jag i förra krönikan. Moa Berglöv är ledarskribent på Sydsvenskan (!) och hon förmår diskutera Vänsterpartiet och dess klassbas helt utan McCarthyistiska övertoner. Jag blev totalt chockad. Är detta Sydsvenskan? Jag var tvungen att titta efter på förstasidan igen. Jo minsann. Och Per T Ohlsson gjorde ett utfall mot godsägarhögern nyligen. Om objektiviteten fortsätter och inte bara var ett olycksfall i arbetet ska jag överväga en prenumeration. Fast snart dyker väl den notoriske Mats Skogkär upp igen så jag tror jag avvaktar.

Konsten: Draw the line är en antologi med serier av bland andra Amalia Alvarez, Jenny Berggrund, Malin Biller, Daria Bogdanska och Karin Didring. I den associerar 19 serietecknare till ämnet #MeToo, sexuell gränslöshet och övergrepp (Arbetaren). På tal om serier – visste du varför Kalle, Musse och de andra tecknades med vita handskar? Det finns två källor: Vaudeville-teaterns skådisar – som inspirerade tecknad film – hade vita handskar och, mer näraliggande, de tecknade Disney-figurerna hade svarta kroppar och för kontrastens och tydlighetens skull fick de därför vita händer. Med endast fyra fingrar vilket gick snabbare att teckna.  Så nu vet du det!


draw

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: