Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 27-28/9 2018. Det kommande upproret. Klasskampen skärps.

Världen: Världen förvånas över kaoset i Sveriges regering. CNN: ”Fortsatt politisk turbulens”. Jyllands-Posten: ”Är spelet förlorat för svetsaren?” El Pais: ”En osäker framtid” (AB). Kapitalism är kaos, anarkism är ordning, och det ska vi återkomma till längre fram i denna krönika.

Sverige: I måndags lämnade 261 opolitiska tjänstemän i regeringskansliet in ett upprop där de uttrycker en oro över att värdegrunden i arbetet i regeringskansliet skulle kunna rubbas av nästa regering, skriver SvD.I uppropet kräver tjänstemännen svar på flera frågor. Exempelvis vad som händer med regeringskansliets lojalitetsplikt mot regering och arbetsgivare om den innebär en konflikt mot ”regeringsformens bestämmelse om människors lika värde”. De undrar också hur tjänstemän skulle kunna företräda Sverige om de exempelvis är samer, judar eller muslimer och därmed inte anses vara svenskar enligt en ny regering (svd). Har upproret redan börjat? Fresh! Bilda direktdemokratiska departementsråd!

Sverige: Klasskampen skärps. Det senaste draget i brunhögerns kampanjande är att kalla det godmodiga Vänsterpartiet för ”extremister”. Expressen önskar sig ett drev mot Jonas Sjöstedt för att den harmlösa palestinska Grupp 194 fått stöd av en lokalavdelning. Därvid mobiliseras de gamla vanliga antikommunisterna, som Magnus Ranstorp, mest känd för att ha utpekat Al-Qaida som utförare av massakern på Utøya samt ex-extremisten och renegaten Magnus Utvik. Hans f.d. partikamrat Calle Merono på Clartébloggen säger om Magnus Utvik: ”Han hade börjat sin politiska karriär genom att anklaga dåtida VPK för att inte vara tillräckligt kommunistiskt och verkar idag avsluta den genom att anklaga Vänsterpartiet för att vara alldeles för kommunistiskt. Vissa vet aldrig vad de vill”.

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/jonas-sjostedt-hade-mote-med-terrorkopplad-grupp/
https://www.clarte.nu/bloggen/7793-ett-svar-pa-boken-med-stalin-som-gud-av-magnus-utvik#
https://anarchyisorder.wordpress.com/2013/10/09/experter-och-extremister/

Och högertrollet Rebecka Weidmo Uvell vill så gärna förknippa (v) med Gulag och väljer då en Gulagbild (?) från Kermit i Mupparna – vilket gett upphov till hysteriska skrattsalvor på hela Twitter.

Istället blåser det vänstervindar nu, och det är därför borgarna är så nervösa. Nästa tillfälle som vi kan fortsätta där 1917 och 1968 slutade kommer förr eller senare.

Glöm Stalin, Lenin, Trotsky, Mao & C:o. Min subjektiva framtidsvision kommer här. Det kommer att bli en frihetligt socialistisk och direktdemokratisk revolution så fort som folkflertalet är redo. Ingen Stat eller Regering av nuvarande slag utan en Arbetarrådens generalförsamling av delegater som är när som helst avsättbara, med bundna mandat, roterande, har vanlig arbetarlön, finns kvar i sitt yrke och är valda i de minsta enheterna, där den exekutiva riktiga makten finns. E-demokrati. Beslutande folkomröstningar. Verkligt folkstyre. Folkbeväpning. Feminism. Ny grundlag där den privata egendomen ersätts med gemensam egendom. Bankerna blir samhällsägda. Verklig jämlikhet. Monarkin avskaffas och Sverige blir en rådsrepublik. Och beroende på om fascisterna, militären och polisen agerar eller ej kan allt förlöpa fredligt.

Kraftig sänkt hyra, kraftigt sänkta matpriser
, nolltaxa i kollektivtrafiken och på tågen och kraftigt höjda pensioner och medborgarlöner i processen mot löneslaveriets snara upphävande. Jordbruk och industri blir självförvaltad.  Helt klimatneutral och miljövänlig produktion. De sociala trygghetssystemen förstärks, gratis och bra bemannade dagis och äldreboenden. Generös flyktingpolitik. Företag, handel och administration ska skötas av arbetarna och tjänstemännen när cheferna avsatts. Vården inklusive den fria tandvården och den offentliga sektorn byggs ut enormt. Arbetslösheten utrotas och arbetstíden förkortas. Alla kungastatyer bort, i Lund byts den reaktionäre Tegnér ut mot Emma Goldman som var här för en studentafton på AF 15/4 1932. Billiga hyresrätter, trädplantering vid varje nybygge. Alla avreglerade verksamheter återregleras. Alla bilar ska tillhöra en bilpool och bilismen ska minskas. Skattesmitarmiljarderna återbördas till samhället.  Allaktivitetshus i varje kvarter. Inget Gulag Rebecca Uvell, inte ens fängelser. Hopplösa fall kan landsförvisas och/eller förlora sitt medborgarskap, men inget våld annat än i rent självförsvar kommer att utövas från vår sida. En eventuell kapitalflykt eller kontrarevolution ska kvävas i sin linda snabbt och effektivt av arbetarmilisen, som också övertar ansvaret för ordningen. Och ordning kommer det att bli – en högre ordning! Av var och en efter förmåga, till var och en efter behov. Allt detta och litet till har vi råd med genom en rättvis utjämning och omfördelning. Stat och Kapital är historia. Frihetens backanal kan börja.

Låter det som en dröm? I maj 1968 (men inte ens veckan innan) var det plötsligt en realistisk och t.om. förväntad utveckling. Jämför då med fascismens totalitära och rasistiska polisstat som NMR, AfS och SD hoppas på. För mig och alla andra förnuftiga människor blir det inte svårt att välja den frihetliga socialismen istället av dessa två yttersta alternativ. Förr eller senare kommer den sociala explosionen. Den kan ske när som helst. Då räknar vi med dig!

För varje person som blir anarkist tar mänskligheten ett steg framåt.

En författare som också tagit upp temat en framtida revolution i Sverige är Sven Wärnström med den utmärkta boken ”Mannen på tåget”, 2009. Läs den! https://www.adlibris.com/se/bok/mannen-pa-taget-9789197783217

Malmö/Lund: Studentbostäder och psykosocial hälsa var Lunds studenters viktigaste frågor i valet (Lundagård). Politikerna verkar inte veta det trots att frågan återkommit regelbundet i c:a 100 år.

https://lundagard.se/2018/09/07/bildenkat-vilken-ar-den-viktigaste-politiska-fragan-for-lunds-studenter/

Konsten: Revolutionen i Rojava.


revolution-in-rojava

***

Lästips: Mångmiljonären Leif ”Vad-fan-får-jag-för-pengarna” Östling: ”Fattigpensionärer har sämre gener än rika”. https://aktuelltfokus.se/mangmiljonaren-leif-ostling-fattigpensionarer-har-samre-gener-an-rika/

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: