Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 26/9 2018. Lund 1968.

Världen: Irans president: ”USA:s sanktioner är ekonomisk terrorism”. Irans president Hassan Rouhani slog tillbaka mot USA i sitt tal inför FN:s generalförsamling. Bland annat kallade han USA:s sanktioner för ”ekonomisk terrorism” (svt).

Världen: Den marockanska flottan öppnade eld på tisdagen mot en båt med migranter som inte besvarade militärens order. En marockansk kvinna dödades och ytterligare tre personer skadades i beskjutningen, uppger lokala myndigheter (svd).

Sverige: ”Valet 2018 kan mycket väl bli den höjdpunkt för SD som markerar början på partiets gradvisa nedgång./…/Bevittnar vi det kaotiska slutet på en lång nyliberal era? Jag hoppas på det”. — Göran Greider i ETC. Det är bra att man sett till att SD inte får något inflytande på riksplanet. Men ute i kommunerna samarbetar (m) och (kd) med SD. Sluta genast med det! Ni kommer annars att följa med i SDs och nyliberalismens fall.

Malmö/Lund: ”Tänk att få vara med om en revolt! Jag var upprymd. Det var en besatthetens tid, 1968. Jag trodde faktiskt på riktigt att Revolutionen var i antågande. Studentrevolter hade blossat upp i stora delar av världen, från Warszawa till Chicago med Paris som en lysande fyrbåk.” Salomon Schulman skriver om Värnpliktsdemonstrationen i Lund 1968 https://www.sydsvenskan.se/2018-09-25/nar-lund-vagade-vagra (SDS). Ja, så var det. Jag var en 20-årig husockupant och den upplevelsen kom att prägla mig för resten av livet.

Här finns mitt anförande ”Vi behöver ett nytt 1968” på 1 maj 2018: https://anarchyisorder.wordpress.com/2018/04/30/forsta-maj-1968-och-2018-anforande/

Den sociala explosionen kan ske när som helst.


Konsten: S. Jacobson i en demonstration, Lund 1968. Boken jag läser på bilden nedan är George Woodcocks ”Anarkismen”.


1968-1
***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: