Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 25-26/9 2018. Löfven leder en övergångsregering t.v.

Världen: Det polska parlamentets två kamrar har antagit en lag som gör det straffbart att ”beskriva den polska staten som ansvarig eller medansvarig för brott som begåtts av tyska Tredje riket”. Att använda frasen ”polska dödsläger” kan straffas med upp till tre års fängelse. Lagen gäller journalister, men historiker och konstnärer är undantagna (svt).  Antisemitismen i Polen är utbredd. Och tron på en världslig judisk konspiration har inte ändrats nämnvärt de senaste åren. År 2009 trodde 65 procent på myten. Innan Förintelsen bodde det 3.2 miljoner judar i Polen, idag bor där 10 000 (Expo).

Sverige: Statsministeromröstning och riksmötets öppnande. I dag klockan 9.30 röstar riksdagen om statsministerposten. Inget tyder på att Stefan Löfven får sitta kvar, eftersom både allianspartierna och Sverigedemokraterna sagt att de ska rösta bort honom. De har tillsammans 205 röster. Men S har en plan, enligt Aftonbladets uppgifter (AB). Svt sänder direkt: https://www.svt.se/nyheter/riksmotets-oppnande-2018

Om Stefan Löfvens regering röstas bort så inleds arbetet med att hitta en ny regering. Det är i så fall talmannen som får sondera terrängen i jakt på en regering som kan tolereras i riksdagen och få igenom sina budgetar. När han hittat en tänkbar regering så blir det ny omröstning om denna i riksdagen. Om riksdagen 4 gånger inte kan enas om en ny regering så blir det extra val. 9.50: Statsministern är nu entledigad efter omröstning. (S) håller nu presskonferens. Löfven vill inte ha blockpolitik och inte ge SD inflytande. Löfven leder nu en övergångsregering tills vidare. Talmannen ska se till att en ny regering efter övergången ska tillsättas.

Sverige: Antifascistisk segerfest. När: 2018-09-30 13:00.Var: Heden, Göteborg. Detta datum, för ett år sedan, stoppade Göteborgs antifascistiska och demokratiska befolkning Nordiska motståndsrörelsen från att marschera genom vår stad. Kultureliten som vurmat för nazistiska Nya Tider blev därmed tvungna att lova att hålla nazismen ute ur bokmässan 2018. Men farsen fortsätter då Nya Tider nu arrangerar sin ”alternativa bokmässa” på den plats som är kanske starkast associerad med det antifascistiska motståndet i Göteborg, Heden. Detta är en öppen provokation. Vi tänker inte låta dem ta vår segerdag ifrån oss, så slut upp och ta med dig vänner, kollegor, din mamma och din moster så firar vi med en högljudd, färggrann fest.

Förra året gav vi varandra ett löfte
när vi stod enade mot nazismen, och det är att vi aldrig någonsin kommer acceptera nazism i vår stad. Alla till Heden!   — Göteborgs Antifascistiska Front via Gatorna.info.

Malmö/Lund: Helgen den 29 och 30 september arrangerar Uppåkra arkeologiska utgrävningar, UAC, vendeltidsdagarna. Men vilka var människorna som levde på vendeltiden mellan 550 till 750/800 efter Kristus?– Man kan säga att det var upptakten till vikingatiden. Det var en väldigt praktfull tidsperiod där man manifesterade sin makt med flärdfulla saker. Inte minst gravarna var rikt utsmyckade. (Lokaltidningen Lund).


Konsten: George Stefanescu.


Paradise

Courtesy George Stefanescu: Paradise, 1990.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: