Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 19-20/9 2018. Art Crisis.

Världen: Hans-Georg Maassen, chef för tyska säkerhetstjänsten BFV, sparkas från sin post (TT). Han har försökt tona ner de högerextrema kravallerna i Chemnitz och haft samröre med högerextrema AfD.

Varför blir jag inte förvånad? De kapitalistiska ländernas säkerhetstjänster är alla kraftigt högervridna. Det skulle behövas en liknande upprensning i svenska Säpo. Och vit makt-infiltrationen inom den svenska polisen är fortfarande mörklagd. Jag tvivlar på att Uppdrag Granskning vågar röra vid det ämnet.

Sverige: Söktrycket till de högskoleförberedande konstutbildningarna minskar i hela landet. Det visar en undersökning som Kulturnytt har gjort (SR). Ingen kan säga varför, men min teori är att nutidskonsten inte kräver estetisk förmåga och därför blir irrelevant som yrkesval. En annan orsak kan vara att de estetiska ämnena på gymnasiet inte längre är obligatoriska. Art Crisis.

Malmö/Lund: Lunds Konsthalls utställningar kunde lätt förväxlas med kommuninformation eller den sortens reklam som envisas med att kalla sig kommunikation trots att den är så tydligt enkelriktad. Här är det Konstvärldens självutnämnda konässörer som dirigerar från toppen på pyramiden med curatorerna och konstnärerna halvvägs ner och publiken i botten.

Väntade ni er att se konst? Glöm det. Några snapshots, någon video, något vidlyftigt koncept, mera kryptiskt än politiskt. Och framför allt: ingen estetik släpps in och måleri är tabu. Kom ihåg att konceptkonsten har kommit för att stanna så bara lyd.

Konsten: Andy Warhol (1928-1987)
ställs ut på Moderna Museet i Stockholm där han 1968 hade sin första one man show utanför USA. Jag instämmer med Odd Nerdrum i att reklamtecknaren Warhol fullständigt saknade talang. Utom för pengar. ”Business is the highest art form”. Och det citatet är inte ironiskt.


andy

Konst på burk. Courtesy Campbell / Andy Warhol.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: