Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 9-10/9 2018. Jämnt valresultat, rödgröna blocket störst, Löfven sitter kvar.

Världen: Som vi tidigare nämnt marscherar världen för en grönare planet. Under lördagen pågick klimatmarscher runt om i hela världen i något som kallas ”People Climate Marsch” – ett globalt engagemang som involverar över 100 länder. I Sverige har invånare i ett tiotal städer gett sig ut på gatorna (svt).

Sverige: Valet. Rekordmånga väljare har bytt parti, i desperation, vilket Screenshot_2018-09-09 VALU Förtroende för politikerberor på att de är missnöjda och säkert kommer att vara lika missnöjda med nästa parti. Vilket inte är väljarnas fel. Hur man än röstar, eller låter bli att rösta, sitter den härskande klassen kvar. Dom dominerar makten i samhället som vanligt och valet är mest en avledande lustifikation som vid behov kan ersättas med lottning. En verklig politisk förändring i Sverige är helt omöjlig utan att avskaffa den privata egendomen och därmed de rikas diktatur. Allt annat innebär status quo. Och förtroendet för politikerna, som ingenting kan förändra, har rasat brant mellan 2010 och 2018 (grafik t.v.).

I ”valet” 2018 fick de rödgröna 40,6%, SD 17,6% och Alliansen 40,3%. De rödgröna blev alltså största blocket med 144 mandat i riksdagen, med ett nödrop, och Löfven sitter kvar som statsminister. SD blev tredje största parti och med en vågmästarroll att fortsätta sabotera. I mitt eget valdistrikt fick (v) 21% och (sd) 5%. Nu börjar köpslåendet, intrigerna och det vanliga tjafset alla mot alla. Suck.

Sverige: Det blev stundtals hotfull och aggressiv stämning när SD-ledaren Jimmie Åkesson valtalade i Göteborg under lördagen. Heilande högerextremister försökte provocera motdemonstranter (Aktuellt Fokus). Åkessons valturné har blivit lika fiaskoartad som den förra 2014. https://aktuelltfokus.se/aggressiva-sd-anhangare-nar-akesson-valtalade-i-goteborg/

Sverige: I Dalarna har kommunisterna jublat över valframgångarna i kommunvalet i Ludvika, där Nordea-slaktaren Karl-Gustaf Nilsson blivit invald. Samtidigt har nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen deppat ihop fullständigt efter organisationens största nederlag någonsin (Aktuellt Fokus).

Malmö/Lund/Konsten: Orkidé. (Fler finns på Botan i Lund).


orkidé1

***

Citatet: ”Kristdemokraterna verkar i en lång och gedigen tradition av moralpanik”. —Alice Bah Kunke (mp).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: