Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 7/9-8/9 2018. Palestinas hjälte Ahed Tamini.

Världen: Palestinska Ahed Tamini. !6, blev världsberömd när hon örfilade en israelisk soldat. Nu berättar hennes pappa: – Jag är född 1967 och har levt hela mitt liv under ockupationen. Jag har en magisterexamen i internationell rätt och en kandidatexamen i ekonomi. Jag har suttit fängslad nio gånger. 1993 förhörde de mig under tortyr, vilket gjorde att jag hamnade i koma under 14 dagar och var förlamad en tid. I samband med att jag skulle släppas efter ett månadslångt förhör kom min syster för att bevittna rättegången i den israeliska militärdomstolen. Väl där blev hon attackerad av ett gäng bosättare och några anställda vid rätten, de knuffade och slog henne tills hon dog, framför ögonen på hennes då 4-åriga son.

ahed

– Min fru, min dotter och min äldsta son
har suttit fängslade, alla i min familj har blivit skadade av ockupationen. De har gjort hundratals husrannsakningar av mitt hem de senaste sju åren. Allt detta, ändå är jag övertygad om att vi inte kan förbli tysta under ockupationen. Jag tror att man blir stark och redo för uppoffringar när man har en övertygelse, och jag är övertygad om att vi har rätten till våra mänskliga rättigheter och vårt hemland, och att det är vår uppgift och vårt ansvar att kämpa för att återvinna dessa (Proletären).

Sverige: ”Så gick det med Åkessons nolltolerans – en skandal i veckan. De kallar muslimer ohyra, menar att vi är ockuperade av ”rumänska zigenare” och förespråkar ”repatriering med våld”. Sedan förra valet har i genomsnitt en sverigedemokratisk företrädare i veckan uppmärksammats för rasism eller annan intolerans” (Expo).

Och nu strax före valet har rasistskandalerna inträffat varje dag och ibland flera gånger om dagen – som ni kan se på min numera över hela nätet välkända lista här: https://anarchyisorder.wordpress.com/2016/09/06/sd-skandaler-ett-axplock/

Så ser SDs valspurt ut.

Sverige: Det blev våldsamt när det högerextrema partiet Alternativ för Sverige (AfS) höll ett torgmöte i Nyköping. Polisen omhändertog en handfull personer, varav en är misstänkt för våld mot tjänsteman (AB). På fredag ska AfS demonstrera i Kungsträdgården i Stockholm men nekats tillstånd.

Sverige: Tidningarnas betalväggar
leder inte till fler prenumeranter utan till färre läsare. Betalväggar upplevs som ovänligt och otrevligt och läsaren går helt logiskt någon annanstans där läsandet fortfarande är gratis, utbudet är ju närmast oändligt.  Ett säkert sätt att förlora publik, förtroende.och pengar – en sorts självskadesymptom. Att ta betalt för något som förr var gratis är helt enkelt ingen bra idé. Att undanhålla information fungerar inte, informationen vill vara fri, liksom människan. Mer som är gratis i samhället, inte mindre, är trenden och media blir förr eller senare tvingade att följa efter.

Malmö/Lund: En majoritet av Lunds partier lovar att faktiskt genomföra stoppet för delade turer inom vård och omsorg, och Socialdemokraterna går med på att testa sex timmars arbetsdag. Det var två av nyheterna som avslöjades under Sydsvenskans valdebatt i Lund under tisdagskvällen (SDS). Kan man lita på det? Vi får se.

Konsten: S. Jacobson: Oh happy day! O,p,p.


89ohhappyday

***

Lästips:  Klimatskolstrejkaren Greta Thunberg, 15: Våra liv ligger i era händer. https://www.etc.se/ledare/greta-thunberg-vara-liv-ligger-i-era-hander

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: